Viviane Reding prezintă raportul privind ceţăţenia UE
Comisia Europeană prezintă, la Bruxelles, raportul pe 2013 privind cetăţenia în uniune, în condiţiile în care anul acesta a fost declarat la nivel european "Anul cetăţenilor".
Articol de Daniela Coman, 08 Mai 2013, 12:20
Raportul va fi prezentat de comisarul pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, care este în acelaşi timp şi vicepreşedinta Comisiei Europene, informează redactorul RRA.
În acest raport, comisia va face bilanţul ultimelor acţiuni realizate, va explica cum i-a ajutat pe cetăţenii europeni să-şi exercite drepturile, precum şi care este drumul ce trebuie parcurs în continuare.
Raportul privind cetăţenia din Uniunea Europeană menţionează obstacolele care continuă să-i împiedice pe cetăţenii europeni să se bucure pe deplin de drepturile lor, fie că este vorba de căutarea unui loc de muncă într-un alt stat membru decât cel de origine sau de obţinerea unei mai bune protecţii juridice pe întreg teritoriul uniunii sau chiar de o participare mai activă la viaţa democratică a uniunii.
Cum cetăţeanul se află în centrul procesului de integrare europeană, Anul European al Cetăţenilor 2013 este consacrat drepturilor care decurg din statutul de cetăţean al uniunii.
Pe parcursul acestui an, instituţiile europene s-au angajat să încurajeze dialogul dintre toate nivelurile administraţiei publice, societatea civilă şi întreprinderi prin evenimente şi conferinţe care au loc peste tot în Europa şi dezbat drepturile cetăţenilor europeni, cu scopul de a defini o nouă viziune despre cum ar trebui să fie Uniunea Europeană în 2020.
În paralel, comisia examinează ce reprezintă pentru cetăţeni drepturile conferite de legislaţia uniunii şi în cel fel acestea pot fi şi mai mult cântărite, astfel încât să aibă efecte pozitive în viaţa de zi cu zi a oamenilor.
Raportul privind cetăţenia, ce este prezentat, miercuri, la Bruxelles, răspunde direct preocupărilor exprimate de europeni şi are la bază o amplă consultare publică, realizată anul trecut pe internet.
Totodată, raportul conţine observaţiile şi cererile venite din partea europenilor şi înregistrate în cadrul primelor dezbateri, intitulate "Dialoguri cu cetăţenii", la care au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, aleşi naţionali şi locali, membri ai Parlamentului European.
Nu în ultimul rând, documentul trece în revistă rezultatele celor 25 de măsuri care au fost anunţate în primul raport privind cetăţenia în uniune, realizat în 2010, şi prezintă cele 12 noi propuneri care să-i ajute pe cetăţenii europeni să beneficieze pe deplin de drepturile lor.