Alegeri prezidenţiale 2025. Agenda electorală
Știri din activitatea de campanie a candidaților la alegerile prezidențiale din 4 mai.

Articol de Luminiţa Voinea, 26 Aprilie 2025, 07:21
Candidatul independent Nicușor Dan propune în programul său ca judecătorii Curții Constituționale să fie deciși pe același sistem, dar doar din rândul magistraților cu anumită experiență.
Alte măsuri în domeniul justiției vizează reforma inspecției judiciare, reducerea duratei proceselor și promovarea meritocratică a magistraților.
Nicușor Dan: Foarte important, mecanismele de promovare ale judecătorilor, fie la instanțe superioare, fie în funcții de conducere, pentru că în acest moment există o categorie restrânsă de magistrați care ocupă funcțiile de conducere în diverse instituții și care decid ei promovările și evident că nu este o activitate meritocratică și oameni din sistemul de justiție o spun de multă vreme.
Declarație făcută la evenimentul de lansare a programului "România onestă".
Președinta USR, Elena Lasconi candidează din nou pentru cea mai înaltă funcție în stat.
Ea declara recent că justiția este o temă centrală în programul său de candidat, atrăgând atenția asupra problemei privind resursa umană în instanțele din România.
Elena Lasconi: Oamenii mor cu dreptatea în mână pentru că nu există suficienți judecători. Există mii de dosare pe care trebuie să le vadă un judecător. Cred că un președinte se poate lupta pentru asta. E adevărat că guvernul trebuie să pună bani la dispoziție, Parlamentul trebuie să voteze în fiecare an un buget pentru a funcționa INM-ul și a face concursurile mai repede, a ocupa aceste posturi.
Candidatul partidului Național Conservator Român, Cristian Terheș, spune că, în contextul războiului de la graniță, reacția armată este ultima acțiune pe care statul ar trebui să o facă; el afirmă că, pentru a evita o confruntare militară, trebuie urmați mai întâi pașii diplomatici.
Cristian Terheș: Ai alte mijloace și alți pași pe care poți să-i urmezi pentru a evita o confruntare militară. Ai diplomația, ai politica, ai chestiunile care țin de securitatea națională, care e un concept mult mai larg decât apărarea, care implică și serviciile. Armata este ultimul pas din chestiunea care ține de securitate națională și de crearea unui mediu unde un român se poate dezvolta. Până să ajungi la chestiuni de apărare, ai serviciile de informații și până să ajungi la serviciile de informații, ai clasa politică.
Declarația a fost făcută la o dezbatere electorală la Radio România Actualități.
La aceeași emisiune, candidatul independent Daniel Funeriu a precizat că armata română trebuie întărită și a susținut acordarea 3,5% din PIB pentru domeniul apărării.
Daniel Funeriu: România trebuie să aibă cea mai puternică armată, împreună cu cea a Poloniei pe terestru. Pe partea maritimă, trebuie să avem o colaborare în cadrul NATO, mult întărită cu Turcia și să facem mult mai mult decât doar să căutăm mine în Marea Neagră împreună cu Turcia și Bulgaria. În mandatul meu, România nu va fi implicată în niciun conflict armat. De ce? Pentru că toate instrumentele diplomatice, toate instrumentele militare vor fi folosite astfel încât România să descurajeze.
Candidatul independent Victor Ponta spune că dacă va ajunge președinte va lua măsuri pentru a proteja agricultura românească în contextul războiului din Ucraina.
Una dintre acestea este oprirea tuturor importurilor de produse agroalimentare din Ucraina până pe 31 decembrie 2026 - precizează fostul premier într-un mesaj pe pagina sa de socializare.
Victor Ponta: Vreau să ajutăm Ucraina, dar nu poți să distrugi agricultura și producătorii români. Uniunea Europeană, țările bogate au posibilitatea să-i ajute. Nu pot să descarce pe Polonia, Slovacia, România și Ungaria această uriașă problemă. Nu vreau să par lipsit de inimă, că nu vreau să-i ajutăm pe ucraineni, dar produsele agro-alimentare nu mai intră în România până în 31 decembrie 2026 fără taxe, pentru că asta înseamnă distrugerea agriculturii românești.
Candidatul AUR, George Simion, consideră că România trebuie să-și redobândească respectul în lume.
El spunea la o conferință că, dacă va fi președinte, se va lupta pentru acest obiectiv.
George Simion: În doi-trei-patru ani, cred că, la fel cum în Statele Unite mișcarea MAGA a câștigat puterea, o mișcare pe care am fondat-o și eu, mișcarea MEGA - Make Europe Great Again - va reuși să dețină o majoritate la nivelul instituțiilor europene și vom păstra această unitate a lumii libere între Europa și America.
Candidatul Partidului Noua României, Sebastian Popescu, vine pentru a treia oară în fața alegătorilor pentru a-i convinge să îi acorde voturile pentru cea mai înaltă funcție în stat.
El spune că, dacă va ajunge la Cotroceni, va fi un președinte unificator și implicat în viața publică a țării.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 aprilie, ora 17:00)