Vine gerul! Cetăţenii, sfătuiţi să evite deplasările
Temperaturile vor coborî în România până la minus 23 de grade, iar cetăţenii sunt sfătuiţi să evite deplasările.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 Ianuarie 2012, 09:28
UPDATE Meteorologii au emis, sâmbătă, o avertizare cu cod galben de temperaturi extrem de scăzute.
Aceasta este valabilă până pe 3 februarie şi afectează toată ţara, cu excepţia judeţelor din vest.
Specialiştii spun că în această perioadă vremea va fi geroasă mai ales noaptea şi dimineaţa, iar temperaturile minime se vor încadra între minus 25 şi minus 15 grade.
După ninsori şi viscol, în România s-a instalat gerul.
Autorităţile şi medicii fac un apel la populaţie să evite deplasările.
"Cei care pot avea probleme din cauza frigului trebuie să evite deplasările pe distanţe mari în frig, mai ales copiii mici, persoanele de vârsta a treia, persoanele cu afecţuni cronice, cu afecţiuni locomotorii. Dacă totuşi se deplasează, să se îmbrace adecvat, îmbrăcăminte călduroasă, impermeabilă. Încălţămintea trebuie să aibă talpă antiderapantă. De asemenea, trebuie să se alimenteze corespunzător, să consume multe lichide, de preferinţă lichide calde, pentru a se încălzi, a spus Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
La Întorsura Buzăului s-a înregistrat, sâmbătă dimineaţa, cea mai scăzut temperatură din această iarnă, minus 26 de grade în aer şi minus 28 la nivelul solului.
Foarte frig a fost şi în judeţul Covana, la Sfântu Gheorghe, minus 20 de grade, sau la Târgu Secuiesc, minus 21.
Cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol la Întorsura Buzăului a fost de minus 35,8 grade Celsius, în 8 februarie 2005.
Atât premierul Emil Boc, cât şi subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat au adresat un apel cetăţenilor să nu se deplaseze.
Vremea face victime umane
O persoană din Dolj, în vârstă de 52 de ani, a fost găsită, vineri, decedată într-un câmp, a informat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
"Din păcate s-a înregistrat un deces. O persoană din Dolj a fost găsită decedată", a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă oficialul Ministerului Sănătăţii.
În judeţul Dolj s-au înregistrat în ultimele zile viscol şi ninsori abundente.
Până acum, patru persoane au murit din cauza frigului.
Circulaţie întreruptă în Constanţa
Circulaţia rutieră pe toate drumurile din judeţul Constanţa este întreruptă, sâmbătă dimineaţa, cu excepţia DN 22 C Murfatlar - Cernavodă şi DN 3 Murfatlar - Constanţa, pe care sunt impuse doar restricţii pentru maşinile de peste 3,5 tone.
Potrivit Centrului Infotrafic, nu se circulă, deocamdată, nici pe Autostrada A2 şi pe alte 11 drumuri naţionale.
În judeţul Constanţa, efectele viscolului afectează în continuare populaţia.
De altfel, întreaga zonă a Dobrogei a fost sub incidenţa codului galben de vânt şi ninsori, emis de meteorologi, până sâmbătă, la ora 10:00.
Specialiştii spun că vântul va bate cu viteză de până la 60 de kilometri la pe oră şi va troieni zăpada.
Lupta autorităţilor cu zăpada şi viscolul continuă la Constanţa
Patru localităţi nu au curent electric, zeci de cabluri au fost rupte de viscol, iar sute de abonaţi au rămas fără internet şi cablu.
Mai multe drumuri judeţene şi comunale sunt închise, iar ambulanţele însoţite de utilaje de deszăpezire se deplasează cu greutate la solicitări.
Aeroportul Mihail Kogălniceanu este operaţional, portul Constanţa a fost deschis, însă porturile maritime Midia şi Mangalia şi portul fluvial Constanţa Sud-Agigea sunt în continuare închise, iar traficul de barje pe Canalul Dunăre-Marea Neagră restricţionat, informează corespondentul Radio România Actualităţi, Mona Constantinescu.
Drumuri blocate
Nouă drumuri naţionale şi 63 de drumuri judeţene sunt blocate în continuare, iar pe trei drumuri naţionale şi şase drumuri judeţene circulaţia este restricţionată, a anunţat secretarul de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ioan Dascălu.
Există încă dificultăţi pe autostrada A2, unde, la momentul actual, se acţionează pentru însoţirea a 25 de tiruri care se mai află încă blocate pe autostradă.
Pe autostrada A1, însă, circulaţia se desfăşoară cu dificultate.
Corespondenţii Radio România Acutalităţi informează că mai sunt drumuri blocate în Galaţi şi Ialomiţa.
Pe de altă parte, militari şi mijloace tehnice din Armată au intervenit pentru salvarea persoanelor aflate în pericol şi pentru deblocarea drumurilor afectate de viscol şi căderile masive de zăpadă din ultimele zile.
Ministerul Apărării informează, de asemenea, că un avion şi un elicopter de la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, ambele echipate pentru evacuare medicală, sunt pregătite să execute misiuni, la cererea autorităţilor.
Circulaţia reluată parţial, în ţară
Traficul rutier a fost reluat, de vineri seară , pe mai multe drumuri naţionale.
Potrivit Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, se circulă fără restricţii pe DN 3B între Călăraşi şi Feteşti, iar pe sectorul Feteşti, intersecţie cu DN 2A, circulaţia este deschisă doar pentru vehiculele de până la 3,5 tone.
Aceeaşi restricţie este valabilă pe DN 22 Tulcea - Constanţa, DN 2A Urziceni - Constanţa şi DN 38 Agigea - Negru Vodă.
Drumul Naţional 39 Constanţa - Vama Veche este deschis pentru toate tipurile de vehiculele, la fel Centura Bucureşti, DN 2 Bucureşti - Urziceni şi DN 5B Ghimpaţi - Giurgiu.
Sâmbătă dimineaţă, mai erau 14 drumuri naţionale închise şi Autostrada A2.
Ninsori şi vicol în Bulgaria
În zece regiuni din nord-estul Bulgariei este menţinut codul roşu de viscol şi ninsori.
200 de localităţi au rămas fără energie electrică.
Potrivit ministrului dezvoltării regionale, Liliana Pavlova, atenţionarea de cod roşu a fost menţinută în aceste regiuni din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului, precum şi a temperaturilor foarte scăzute.
În celelalte 17 regiuni ale Bulgariei, codul roşu a fost ridicat, iar traficul autovehiculelor de peste 10 tone a fost reluat.
"În prezent, situaţia este critică în zona Silistra. Nu avem informaţii privind persoane blocate în zăpadă. O situaţie destul de dificilă există şi la Dobrici, Varna şi Burgas, unde din cauza ninsorilor abundente nu putem deschide drumurile", a declarat ministrul Pavlova.
Porturile din Varna şi Balcic au fost închise.
Circulaţia a fost reluată pe autostrada Hemus.
Drumurile care fac legătura între Ruse, Sofia, Veliko Târnovo, Razgrad şi Silistra sunt practicabile în condiţii de iarnă.
Punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo, dintre Bulgaria şi Turcia, a fost redeschis circulaţiei rutiere, în ambele sensuri, scrie siteul www.bnr.bg, citat de Agenţia de Presă RADOR a Societăţii Române de Radiodifuziune.