Tăriceanu: Senatul nu a obstrucţionat în niciun fel urmărirea penală a lui Şova
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, respinge critici formulate Preşedinţie, DNA, CSM şi PNL la adresa instituţiei pe care o conduce, legate votul în cazul senatorului Dan Şova.
Articol de Politica Romaneasca, 29 Martie 2015, 10:21
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a remis presei un comunicat, în care susţine că "nimic nu stă în calea procurorilor de caz de la DNA să finalizeze ancheta şi rechizitoriul şi să-l trimită în judecată pe Dan Şova".
Potrivit opiniei sale, aceste critici ar constitui o încercare de uzurpare a competenţelor Senatului de către alte autorităţi.
"În calitate de preşedinte al Senatului am obligaţia să apăr independenţa sa în raport cu celelalte puteri ale statului şi să contribui la refacerea prestigiului acestei instituţii. Exprimarea unor critici publice la adresa Senatului venite dinspre presă, reţele de socializare, cetăţenii care au tot dreptul să se exprime liber, şi chiar dinspre partide politice sunt absolut normale. Nu pot fi însă de acord cu critici publice venite dinspre alte autorităţi ale statului sau componente ale acestora. (...) Ţin să subliniez că, după votul de miercuri din Senat, nimic nu stă în calea procurorilor de caz de la DNA să finalizeze ancheta şi rechizitoriul şi să-l trimită în judecată pe dl. Şova. Senatul nu a încuviinţat reţinerea şi arestarea senatorului Şova, dar nu a obstrucţionat în niciun fel continuarea urmării penale până la finalizarea ei, urmărire care se desfăşoară fără restricţii, la fel ca în cazul oricăror cetăţeni anchetaţi în libertate", arată Tăriceanu, în documetul remis presei.
Călin Popescu-Tăriceanu argumentează, totodată, că Senatul nu a obstrucţionat în niciun fel continuarea urmării penale în cazul Şova.
"Faptul că la Senat nu au fost îndeplinite condițiile pentru încuviințarea arestării preventive a senatorului Șova nu poate fi considerat în niciun caz o blocare sau o îngreunare a actului de justiție. Anchetarea sa de către DNA nu a fost și nu este împiedicată în niciun fel de Senat", mai scrie preşedintele Senatului în declaraţia sa politică,făcută publică, sâmbătă seara.
Această luare de poziţie vine după demersurile preşedintelui ţării, aleDirecţiei Naţionale Anticorupţie, ale Consiliului Superior al Magistraturii şi ale PNL, în urma cărora Curtea Constituţională a decis să ia în discuţie sesizările primite în legătura cu interpretarea votului prin care Senatul a respins cererea procurorilor de încuviinţare a arestării parlamentarului Dan Şova.
Şeful statului a cerut Curţii să constate existenţa unui conflict de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament, iar PNL a reclamat existenţa unui element de neconstituţionalitate în Regulamentul de funcţionare a Senatului.
La data de 8 aprilie, judecătorii Curţii Constituţionale vor discuta sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis şi de către liberali în problema votului din Senat
De altfel şi Partidul Milcarea Populară a anunţat că va depune o plângere penală împotriva preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru abuz în serviciu.
Între timp, sute de oameni au manifestat, în ultimele două zile, în mai multe oraşe ale ţării, nemulţumiţi de refuzul Senatului în cazul Şova şi au cerut anularea imunităţii parlamentarilor.