Senatul amână dezbaterea proiectului PNL de modificare a legii alegerilor locale
Biroul Permanent al Senatului a amânat introducerea pe ordinea de zi a solicitării Partidului Naţional Liberal privind proiectul de modificare a legii alegerilor locale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.
Articol de Alexandra Cristea, 02 Februarie 2016, 15:15
Potrivit redactorului RRA, Alexandra Cristea, preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că solicitarea liberalilor va fi luată în discuţie în perioada următoare, potrivit procedurilor.
Tăriceanu a argumentat că legile electorale şi modificarea Constituţiei se discută de Parlament la începutul legislaturii, când are "o legitimitate împrospătată", nu la finalul acesteia, când "puterea politică este erodată".
"Aşadar nu este recomandabil pentru sănătatea democraţiei ca un Parlament care îşi încheie mandatul să decidă asupra unor subiecte atât de importante. Este de dorit ca viitorul mandat, cu o legitimitate împrospătată de electorat, să poată să discute lucruri care probabil vor avea aplicabilitate de la viitoarele alegeri din 2020", a spus preşedintele Senatului, la finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului.
El a precizat, însă, că modicarea unei legi atât de importante ar trebui să aibă loc după alegerile parlamentare din toamnă.
"Am înregistrat solicitarea PNL de introducere pe ordinea de zi şi probabil vom face această dezbatere asupra legii, cu toate că aici intervine şi o problemă suplimentară - schimbarea de atitudine de 180 de grade a PNL care în Comisia de cod electoral şi-a dat acordul pentru votul într-un singur tur de scrutin. La momentul respectiv, PNL se considera favorizat de acest sistem de vot, astăzi când calculele spun că vor pierde, vor să schimbe legea, lucru care este la fel de rău ca şi discutarea ei pe final de mandat", a adăugat Tăriceanu.
Amintim că premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri, după ce a discutat cu liderii partidelor parlamentare, că decizia organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin trebuie luată în Legislativ, având în vedere că este vorba despre o problemă politică.