România şi Israelul au semnat 14 acorduri bilaterale
La Ierusalim a avut loc, marţi, şedinţa comună a guvernelor României şi Israelului, condusă de premierii Victor Ponta şi Benjamin Netanyahu, la care au fost semnate mai multe acorduri bilaterale.
Articol de Dragoş Ciocârlan, 24 Iunie 2014, 08:29
UPDATE La Ierusalim s-a încheiat, cu puţin timp în urmă, şedinţa comună a guvernelor României şi Israelului, care a fost urmată de o conferinţă de presă a premierilor celor două ţări, Victor Ponta şi respectiv Benjamin Netanyahu.
Potrivit corespondentului RRA la Ierusalim, premierul Victor Ponta a declarat că apreciază faptul că, în pofida crizei generată de răpirea celor trei tineri israelieni, premierul Benjamin Netanyahu a decis să nu fie amânată şedinţa comună a guvernelor României şi Israelului.
Victor Ponta a subliniat solidaritatea guvernului de la Bucureşti şi a României cu Israelul în legătură cu tragedia răpirii celor trei tineri israelieni.
În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, Victor Ponta a spus că se continuă o excelentă tradiţie.
"Au fost semnate, astăzi, 14 documente, declaraţii şi acorduri bilaterale, între care protecţia mediului, tehnologie, cercetare, educaţie", a spus el.
Victor Ponta a evocat, de asemenea, proiectele în combaterea terorismului şi a atacurilor cibernetice; România are ce învăţa din experienţa Israelului.
Premierul Victor Ponta a mai spus că recentele alegeri pentru Parlamentul European, rezultatele acestor alegeri, România nu a trimis la Bruxelles niciun reprezentant antisemit sau rasist, ceea ce nu se poate spune despre alte ţări europene.
Potrivit corespondentului RRA la Ierusalim, Dragoş Ciocîrlan, obiectivele principale ale reuniunii sunt consolidarea dialogului politic bilateral şi intensificarea cooperării sectoriale şi strategice, în condiţiile în care Israelul este un partener strategic în ansamblul regiunii Orientului Mijlociu.
Luni dimineaţă, la Ierusalim are loc întrevederea premierului României, Victor Ponta, cu şeful executivului israelian, Benjamin Netanyahu.
În urma discuţiilor dintre cei doi va fi semnată o declaraţie comună prin care se exprimă interesul pentru extinderea cooperării în multe domenii, în baza unui parteneriat solid, construit de-a lungul anului.
Guvernele României şi statului Israel reafirmă angajamentul de a coopera pentru rezolvarea paşnică a conflictelor şi combaterea oricăror forme de antisemitism, xenofobie şi intoleranţă.
Cu ocazia celei de-a doua şedinţe comune a guvernelor, principalele domenii în care miniştrii români au consultări cu omologii lor israelieni pentru extinderea cooperării sunt afacerile externe, apărare, securitate naţională, securitate publică şi afaceri interne, securitatea cibernetică, securitatea identităţii.
De asemenea, domeniilor de colaborare între cele două ţări vizează şi comerţul bilateral, investiţiile, finanţele, cooperarea economică, dezvoltarea regională, energia, comemorarea Holocaustului, cultură şi sport.