Reprezentanţii societăţii civile în CSM, validaţi de Senat
Plenul Senatului i-a validat pe cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, dar componenţa noului CSM nu a fost votată.
Articol de Alina Stănuţă, 15 Decembrie 2010, 17:18
Plenul Senatului a decis că rectorul Universităţii "Dimitrie Cantemir", Corina Dumitrescu, şi directorul executiv al "Transparency International", Victor Alistar, vor fi reprezentanţii societăţii civile în CSM.
Şedinţa Senatului a fost suspendată fără a se valida componenţa noului CSM.
Senatorii nu au reuşit însă să-i voteze pe cei 11 magistraţi din CSM, din cauza dezbaterilor în contradictoriu legate de votul individual sau pe listă al acestora.
Liderul senatorilor democraţi din Senat, Cristian Rădulescu, a propus ca votul să fie pentru fiecare magistrat, întrucât trei dintre aceştia nu ar mai dreptul, potrivit legii, la un al doilea mandat.
"Este vorba de persoane care, în momentul de faţă, ocupă un mandat în CSM şi, conform legii care reglementează în domeniu, acest mandat nu poate fi reînnoit", a spus Cristian Rădulescu.
În replică, senatorul PSD Dan Şova spunea că legea prin care cei trei au primit un mandat în CSM nu impunea nicio limită.
"Miza PDL este scoaterea din CSM, nominal, a trei oameni, iar domnul preşedinte Băsescu spunea că magistraţii s-au crezut independenţi şi au îndraznit să se creadă zei. Nu, domnilor colegi, sunt zei pentru că sunt independenţi.
Plenul Senatului urmează să reia discuţia cu privire la validarea magistraţilor aleşi membri în CSM în următoarea şedinţă, în condiţiile în care mandatul actualilor membri ai CSM expiră pe 11 ianuarie 2011", a spus Şova.