Regele Mihai, decorat de Ministerul Apărării Naţionale
Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, i-a conferit regelui Mihai Emblema de Onoare a Armatei României cu însemn de pace, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Regilor a Palatului Elisabeta.
Articol de Alina Dobrinescu, 24 Octombrie 2012, 17:05
Regele Mihai a primit distincţia Emblema de Onoare a Armatei României, prin ordin acordat de ministrul apărării naţionale, pentru a răsplăti înalta preţuire pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României.
"E o onoare pentru mine ca ministru al Apărării să putem conferi majestăţii voastre, la 68 de ani de atunci, cu ocazia celebrării a 91 de ani, cea mai înaltă distincţie a Ministerului Apărării Naţionale, în calitate de fost cap al Oştirii", a spus ministrul Dobriţoiu în Laudatio rostit cu acest prilej, evocând ultima luptă din calendarul eliberării Ardealului de Nord, purtată de ostaşii români la 25 octombrie 1944, zi în care regele Mihai împlinea 23 de ani.
Emblema de Onoare a Armatei României reprezintă cea mai înaltă distincţie militară onorifică din sistemul de distincţii şi însemne militare.
Distincţia şi atestatul se conferă de către ministrul Apărării Naţionale pentru fapte deosebite, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, personalului militar şi civil din Ministerul Apărării Naţionale, rezerviştilor, veteranilor de război, altor persoane fizice române, precum şi militarilor şi persoanelor fizice străine.
Aceeaşi distincţie a fost conferită miercuri de ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, foştilor preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.
La ceremonie au fost prezenţi principesa Margareta, principele Radu şi principele Nicolae, preşedintele PNL, Crin Antonescu, preşedintele Senatului, precum şi Puiu Haşotti, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Regele Mihai şi principesa Margareta au decorat miercuri dimineaţă, la Palatul Elisabeta, o serie de personalităţi din România şi din Europa, printre care s-au numărat poeta Ana Blandiana, gazetarul Cornel Nistorescu, regizorul Cristian Mungiu şi dirijorul Horia Andreescu.
Crin Antonescu, "fericit că Armata Română l-a celebrat pe regele Mihai"
Prezent la eveniment, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că este fericit că Armata Română l-a celebrat pe regele Mihai.
"Sunt fericit că am trăit şi ziua în care Armata Română l-a celebrat, aşa cum se cuvine, pe capul său", a afirmat Crin Antonescu.
Antonescu a susţinut că "regele a fost întotdeauna capul oştirii, iar instituţia monarhică în istoria naţiunii române nu poate fi deosebită de instituţia Armatei şi aceşti doi piloni ai istoriei naţionale au fost dintotdeauna împreună".
"Astăzi, în plus, noi avem privilegiul de a avea istoria vie, încarnată încă, în persoana ultimului suveran al României, a ultimului şef de stat din epopeea celui de-al Doilea Război Mondial şi nu poţi decât să încerci o emoţie profundă de a trăi istoria, iată, recuperată a acestei ţări", a spus preşedintele Senatului.
Preşedintele PNL a rememorat ceea ce a numit "vremurile din 1990, când erai într-un pericol fizic dacă pomeneai de rege, dacă vorbeai de monarhie, dacă încercai să discuţi măcar că ţara asta a avut o istorie înainte de comunişti, că a fost violată de regimul instalat de sovietici şi de tot ce a urmat şi că o ţară, Constituţia ei trebuie să aibă legitimitate".
"Dacă am avut curajul, convingerea să o susţin în 1990, n-am de ce să nu o susţin în 2012. Eu, personal, cred că monarhia constituţională este, categoric, forma cea mai convenabilă de guvernământ pentru o ţară ca România. Nu ştiu dacă va fi posibil acest lucru. Dar în ceea ce priveşte convingerea mea, să nu aveţi nicio ezitare", a mai declarat Crin Antonescu.