Alegeri prezidentiale 2025. Agenda electorală
Competitorii aflați în cursa pentru Palatul Cotroceni continuă să își prezinte proiectele și viziunea lor pentru țară, atât în mediul online, cât și în evenimentele organizate față în față cu cetățenii din țară și diaspora.

Articol de Amalia Bojescu, 27 Aprilie 2025, 21:12
Candidatul independent Victor Ponta a prezentat astăzi într-o conferinţă de presă un set de măsuri pentru salvarea economiei româneşti, despre care spune că este într-o criză mai gravă decât în 2010.
Fostul premier propune în primul rând un acord politic pentru îngheţarea TVA şi a celorlalte taxe până la 31 decembrie 2026.
Victor Ponta: Ca să recâștige încrederea, îţi trebuie acest acord politic care să dea stabilitate și predictibilitate. A doua măsură: o decizie politică oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, cel puțin până la 31 decembrie 2025, în așa fel încât anul acesta să putem să relansăm producția și agricultorii din România. Susțin în continuare orice sprijin putem să dăm pentru Ucraina, dar nu un sprijin care înseamnă falimentarea agricultorilor români. (Declaraţia a fost făcută cu ocazia prezentării Programului prezidenţial ''România pe primul loc''.)
Fostul ministru al educaţiei Daniel Funeriu candidează ca independent la alegerile prezidenţiale din luna mai.
El a declarat, într-o dezbatere electorală la postul nostru de radio, că în mandatul său a luat măsuri pentru a împiedica fraudarea examenului de bacalaureat şi a început lupta anti plagiat.
Daniel Funeriu: Îmi permit astăzi să mă prezint în fața națiunii cu fruntea sus, pentru că am făcut lucruri pe care alții nu le-au făcut, lucruri care au rămas în societate. Toate lucrurile pe care le-am semănat atunci când am condus ministerul au crescut și au evoluat în societate. Nimeni nu mai fraudează azi la BAC. Plagiatele astăzi sunt pedepsite și urmărite. Voi fi un președinte care respectă Constituția și legile, dar nu voi fi un președinte care se prevalează de Constituție pentru a nu face lucruri.
Candidatul Partidului Naţional Conservator Român, Cristian Terheş, are trei obiective ca viitor preşedinte: o Românie puternică, sigură şi prosperă.
În opinia sa, pe baza unei Românii puternice se pot dezvolta celelalte obiective de ţară.
Cristian Terheş: România pentru a fi puternică are nevoie de o diplomație puternică, are nevoie de o clasă politică puternică, are nevoie de un sector de apărare, segment de apărare bine pus la punct, bine pregătit și bine finanțat. În ceea ce privește siguranța în România, vorbeam despre siguranță de la granițe, până la ultima școală din România; în contextul în care avem un război la graniță, la 200-300 km de noi, e important să avem un stat puternic care să ne ofere această siguranță în interiorul granițelor țării. (Declaraţia a fost făcută la o dezbatere la postul nostru de radio.)
Preşedinta USR, Elena Lasconi, candidează din nou la funcţia supremă în stat.
Ea atrage atenţia că un singur om nu poate lupta împotriva corupţiei, dar uniţi, cetăţenii, pot să-i elimine pe corupţi din societate.
Elena Lasconi: Dacă suntem mai mulți și suntem uniți putem să scăpăm de corupţi, şi îmi doresc foarte mult să nu mai avem situații în care să se prescrie fapta, pentru că nu avem suficienţi judecători și s-a amânat de nu știu câte ori, a durat prea mulți ani un proces. Am spus foarte clar, cred că sunt singurul politician care a spus asta, că voi debloca toate posturile pentru concursuri de judecători, procurori și grefieri, pentru că oamenii stau cu anii în procese și nu mi se pare normal.
Candidatul independent Nicuşor Dan spune că România are nevoie de un sistem medical accesibil, bine organizat şi demn, în care pacientul este cu adevărat în centrul atenţiei.
În programul său prezidenţial, el propune între altele, digitalizarea sistemului şi reformarea finanţării serviciilor medicale.
Nicuşor Dan: O strategie de investiții în sistemul medical, pentru că de 30 de ani cârpim și avem suprapuneri care nu sunt bine definite între, pe de o parte, medicina primară și ambulatorie, pe de altă parte, spitalele mici, locale și, pe de altă parte, spitalele universitare. Pe de altă parte, trebuie să avem un plan coerent de investiții, pentru că altfel nu vom face decât să cârpim la nesfârșit și să fim în situația în care suntem azi. (Declaraţia a fost făcută la evenimentul de lansare a programului de candidatură 'România onestă'.)
Sebastian Popescu, susţinut în competiţie de Partidul Noua Românie, propune un program bazat pe transparență, progres și reformă.
El transmite într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare că dorește să construiască un viitor mai bun pentru toți românii.
Sebastian Popescu: Hai să ne întoarcem acasă, să lucrăm pământul așa cum ne dorim, să facem agricultură pentru noi, pentru o viață sănătoasă, să ne bucurăm împreună de această minunată țară cu tot ce are ea mai bun de oferit nouă. Dorința mea mare: să ne întoarcem cu toții acasă, să ne facem țara după chipul și asemănarea noastră, după dorințele noastre, după sufletul nostru. Pentru că se poate. Hai, români, hai acasă, hai să facem ceva cu țara noastră!
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 aprilie, ora 17:00) - "Alegeri prezidentiale 2025. Agenda electorală" - Realizator: Amalia Bojescu