Priorităţile autorităţilor: traficul şi persoanele fără adăpost
Premierul Emil Boc a cerut autorităţilor să se ocupe de drumuri pentru a asigura un trafic optim şi să ia măsuri pentru protejarea persoanelor fără adăpost.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 Ianuarie 2012, 19:22
Premierul Emil Boc a verificat şi coordonat aplicarea procedurilor specifice codului galben pentru ger , în condiţiile în care se anunţă temperaturi de până la minus 25 de grade.
În primul rând, premierul a verificat aplicarea procedurilor pentru persoanele fără adăpost.
"Am verificat modul în care protocolul dintre Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne din ISU, Jandarmerie, Poliţie şi SMURD funcţionează, astfel încât persoanele fără adăpost să nu rămână în ger şi să-şi pună în pericol viaţa, iar aceste proceduri sunt în aplicare", a spus premierul la finalul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Premierul a cerut autorităţilor care se ocupă de drumuri să arunce cu nisip sau cu alte substanţe specifice pentru a evita îngheţarea carosabilului.
"Am solicitat Ministerului Transporturilor şi CNADR-ului, în special, la nivel naţional, pentru drumurile naţionale şi autostrada A1, care e dată în circulaţie, să aplice procedurile specifice, adică, de a aplica normativul de nisip sau altă substanţă necesară, pe drumurile care urmează să fie îngheţate, ca urmare a gerului", a spus premierul.
Aceleaşi măsuri au fost solicitate şi autorităţilor judeţene pentru a se evita eventualele accidente produse din cauza condiţiilor meteo.
"Acelaşi lucru îl cer primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, adică, administratorilor de drum, pentru a lua deciziile necesare, astfel încât să nu existe probleme cu derapaje sau cu accidente de circulaţie generate de frig, de ger şi, ca urmare, traficul să poată funcţiona în condiţii optime", a anunţat premierul.
Sancţiuni pentru şantiere
Şeful Executivului a precizat că a cerut Inspecţiei Muncii să controleze şantierele în lucru şi să aplice sancţiuni patronilor care nu respectă condiţiile legale, pentru a asigura muncitorilor lor cel puţin un litru de ceai cald pe zi, spaţii pentru pauze sau să reducă programul de lucru (cu compensarea ulterioară a muncii lor).
Emil Boc a cerut să fie asigurată şi alimentarea cu gaze naturale, acolo unde sunt probleme.
În ceea ce priveşte localităţile care nu au avut curent electric, premierul a precizat că până luni problema va fi rezolvată.
În continuare în 25 de localităţi nu există curent electric din 191 care nu aveau vineri seara curent electric.
Poliţia va organiza filtre
Pentru a evita conducerea cu viteză a autovechiculelor, premierul Emil Boc a solicitat Poliţiei să organizeze filtre în trafic.
"Am dispus ca Poliţia să realizeze filtre, în toate zonele, pentru că există tentaţia unor conducători auto, odată ce zăpada s-a oprit sau viscolul nu mai are intensitate, să circule cu viteze mari, iar suficient este să prinzi o porţiune foarte îngustă de gheaţă, şi să intri în decor, şi să-ţi pui în pericol viaţa ta şi a celorlalţi participanţi la trafic", a precizat premierul.
Poliţia va pune restricţii de viteză acolo unde zonele de drum nu permit circulaţia la vitezele permise de codul rutier.
Drumuri blocate
Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ioan Dascălu, a spus că 33 de drumuri judeţene sunt blocate, două tronsoane de drumuri naţionale de asemenea sunt blocate, iar Autostrada A 2 ese închisă circulaţiei.
"Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, până mâine seară (n.r. duminică seară) , se intenţionează redarea acesteia (Autostrada A 2) , în circulaţie, în condiţii de iarnă, bineînţeles", a precizat Dascălu.
150 de persoane fără adăpost, salvate
Subsecretarul de stat Raed Arafat a anunţat că serviciile de urgenţă au adunat peste 150 de persoane fără adăpost, iar alte 100 de persoane s-au prezentat la urgenţă pentru asistenţă medicală. Această acţiune va continua.
Arafat a a recomandat populaţiei să nu iasă din casă, mai ales bătrânii, copiii şi cardiacii care sunt cei mai expuşi condiţiilor meteo.
Cod galben de ger
Meteorologii au emis, sâmbătă, o avertizare cu cod galben de temperaturi extrem de scăzute.
Aceasta este valabilă până pe 3 februarie şi afectează toată ţara, cu excepţia judeţelor din vest.
Specialiştii spun că în această perioadă vremea va fi geroasă mai ales noaptea şi dimineaţa, iar temperaturile minime se vor încadra între minus 25 şi minus 15 grade.