Poliţia Europeană, Europol, implicată în lupta împotriva terorismului
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European organizează o audiere pe tema luptei împotriva terorismului.
Articol de Nicoleta Turcu, 14 Aprilie 2015, 10:54
Vor avea loc trei sesiuni de lucru, la care membrii Comisiei, una dintre cele mai importante a legislativului comunitar vor discuta cu cei invitaţi despre noile provocări la adresa securităţii europene.
La discuţii participă, între alţii, procurorul federal al Belgiei şi şeful Poliţiei Europene, Europol.
Va fi o ocazie pentru reprezentanţii statelor membre să asculte opiniile avizate ale experţilor în ceea ce priveşte ameninţările teroriste, într-o perioadă marcată încă de atacurile de la Paris din luna ianuarie din redacţia revistei Charlie Hebdo sau de la magazinul cu specific evreiesc, sau de cele din capitala daneză Copenhaga din luna februarie.
Vor avea loc trei sesiuni de lucru, fiecare dintre ele axată pe câte o temă, cum ar fi provocările la adresa securităţii interne a UE, combaterea radicalizării şi a extremismului violent şi instrumentele politice utile în lupta împotriva terorismului.
Au fost invitaţi să participe Dolgor Solongo din partea Biroului Naţiunilor Unite pentru controlul drogurilor şi prevenirea criminalităţii, Mohamed Ajouaou, profesor asistent la Universitatea liberă din Amsterdam sau Frederic Van Leeuw procurorul federal al Belgiei.
Este prezent de asemenea şi directorul Europol, Rob Wainwrigh, cel care încă de acum câteva luni a atras atenţia că trei până la cinci mii de europeni sunt implicaţi în luptele din Siria sau Irak alături de membrii ai grupării radicale Statul Islamic.
Şeful Europol nu este însă singurul care se declară preocupat de numărul mare de cetăţeni ai Uniunii care se alătură organizaţiilor teroriste în zonele de conflict.
Există riscul, au atras atenţia membrii legislativului comunitar, ca, odată întorşi în ţările de origine, să aibă opinii radicale şi să pună la cale atentate.
Într-o rezoluţie adoptată la sfârşitul anului trecut, europarlamentarii au cerut ca noua strategie de securitate internă a UE să se adapteze rapid la situaţiile neprevăzute şi la noile tipuri de ameninţări.
Ei au solicitat totodată măsuri prin care organizaţiile teroriste să fie împiedicate să primească sprijin financiar şi să recruteze noi adepţi.