Magistraţii corupţi pierd pensiile de serviciu
Magistraţii condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie nu vor mai beneficia de pensia specială de serviciu, a decis, marţi, Consiliul Superior al Magistraturii.
Articol de Alina Dobrinescu, 25 Octombrie 2011, 14:46
Magistraţii condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie săvârşită cu intenţie, precum şi magistraţii sancţionaţi irevocabil cu excluderea din magistratură nu vor mai beneficia de pensia de serviciu stabilită de lege, a decis marţi plenul Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit unui comunicat remis presei, pensia de serviciu a acestei categorii de magistraţi - încasată până la condamnarea definitivă sau rămânerea irevocabilă a sancţiunii disciplinare de excludere din magistratură va fi recuperată prin mijloace legale.
"În acest context, Plenul CSM a decis că este necesară o clarificare legislativă a regimului pensiilor de serviciu, precum şi stabilirea unui regim identic pentru toate categoriile de personal din sistemul justiţiei care beneficiază de pensie de serviciu, nu numai pentru judecători şi procurori", se arată în comunicat.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Ministerului Justiţiei în legătură cu aceste propuneri, în vederea elaborării şi declanşării unei iniţiative legislative în materie.
Propunerea a venit de la Horaţius Dumbravă, preşedintele CSM, fundamentată pe situaţia întâlnită în ultima perioadă, în care câţiva magistraţi au fost condamnaţi penal definitiv pentru fapte de corupţie în legătură directă cu activitatea jurisdicţională, dar beneficiază de pensii de magistraţi, deşi infracţiunile comise de aceştia au la bază tocmai vicierea actului de justiţie ca atribuţie esenţială a activităţii de justiţie.
De asemenea, multe acţiuni disciplinare nu au putut fi finalizate pentru că intempestiv astfel de magistraţi au solicitat ieşirea la pensie.
"În astfel de cazuri, nu este just ca marea majoritatea a judecătorilor şi procurorilor, oneşti şi corecţi, să sufere ca imagine publică, dar şi să le fie pus sub semnul întrebării actul jurisdicţional datorită unor acţiuni în afara legii a unor colegi a lor, cu atât mai mult cu cât aceşti colegi sunt în număr foarte mic. Pe de altă parte, demnitatea funcţiei de magistrat presupune acceptarea ca în cazul unor posibile alegaţii de încălcare a unor norme, cu intenţie, ce ar conduce la perturbări grave ale actului jurisdicţional să accepte să fie cercetaţi disciplinar - cercetarea disciplinară, formularea acţiunii disciplinare şi soluţionarea ei de către instanţa de judecată în materie disciplinară neavând alt scop decât cel de a clarifica dacă a fost comisă cu intenţie astfel de fapte", declara Dumbravă, în urma cu două săptămâni.