Magistraţii corupţi, fără pensie de serviciu
Plenul CSM a amânat, marţi, dezbaterea propunerii preşedintelui Consiliului, Horaţius Dumbravă, prin care propunea ca magistraţii care comit infracţiuni să nu mai beneficieze de pensia de serviciu, ci să primească o pensie obişnuită.
Articol de Radio România, 11 Octombrie 2011, 10:58
Membrii plenului au decis ca proiectul lui Horaţius Dumbravă să fie trimis la două comisii ale Consiliului Superior al Magistraturii pentru analiză.
Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi luni după-amiază, iar o parte dintre membrii Plenului CSM s-au plâns că nu au avut timp să îl studieze.
Proiectul îi vizează şi pe judecătorii sau procurorii condamnaţi definitv pentru orice faptă în legătură cu serviciul sau pe cei excluşi din magistratură.
În cazul magistraţilor care au comis astfel de infracţiuni şi care au luat deja pensie de serviciu, sumele vor fi restituite.
"Din cei 40 de magistraţi de care vă spuneam că au fost trimişi în judecată în precedenţii cinci ani, au ieşit 12 la pensii - m-am uitat pe statistici - din momentul în care s-a pus în mişcare acţiunea penală. Ei, toţi aceşti 12 încasează pensii de magistrat. Pensiile de magistrat, într-un fel sau altul, ajung să depăşească câştigul unui magistrat. Aşa a fost făcută legea, favorabilă magistraţilor, şi se menţine în acest moment. Şi sunt chiar doi din aceşti 12 magistraţi care sunt condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie, dar ei beneficiază în continuare de pensii de magistrat, ceea ce este cu totul şi cu totul anormal", a spus Dumbravă la un post de televiziune.
Reţea infracţională în Justiţie
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a arătat la postul public de televiziune, că în ţara noastră s-ar putea vorbi despre existenţa unor reţele infracţionale în justiţie pentru că sunt mulţi magistraţi cercetaţi pentru corupţie.
"Dacă ne uităm în spate, hai să spunem cel puţin pe statistica din precedenţii cinci ani, vedem că au fost inculpaţi aproximativ 40 de magistraţi pentru fapte de corupţie, dintre care vreo 15 - 20, nu ştiu exact cât, au fost deja condamnaţi. Deci se poate vorbi de existenţa unor fapte de corupţie, şi nu puţine, în rândul magistraturii. Sigur că cineva îl mituieşte pe judecător. Acel om fie are afaceri, fie are un dosar penal. Deci putem vorbi şi de reţele", a spus Morar.
Două judecătoare, cercetate de DNA
Tema acestor pensii a revenit în actualitate după ce procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de două judecătoare de la Secţia de Contencios Administrativ a Instanţei Supreme, acuzate de trafic de influenţă.
Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de preşedintele Secţiei de Contencios Administrativ a Instanţei Supreme, Gabriela Bârsan şi a colegei sale, judecătoarea Iuliana Puşoiu.
Acestea sunt acuzate de trafic de influenţă.
Potrit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cele două judecătoare, între anii 2010-2011, au primit în mod repetat de la avocata Claudia Gherbovan-Silinescu şi clientul acesteia, Gabriel Chiriac, acuzaţi de cumpărare de influenţă, bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion, plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, dar şi asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris.
Toate acestea au fost primite de magistratele de la Instanţa Supremă în schimbul facilitării soluţionării favoarabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia de Contencios.