Închisorile din România sunt supraaglomerate
Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, atrage atenţia că închisorile din România sunt supraaglomerate.
Articol de Radiojurnal, 20 Ianuarie 2017, 13:23
Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a declarat că închisorile din România sunt supraaglomerate şi că este o soluţie falsă transformarea unor foste unităţi militare în penitenciare pentru a rezolva această problemă.
El a spus că instituţia pe care o conduce a preluat în ultimii ani, de la diferite instituţii publice, 12 unităţi care nu pot fi folosite ca spaţii de detenţie din cauza degradării şi a faptului că nu respectă cerinţele minime de siguranţă.
"Este necesar transformarea acestor spaţii, care presupune lucrări ample de construcţii şi instalaţii prin investiţii şi intervenţii. Conform calculelor specialiştilor din sistemul penitenciar, ar dura circa trei sau patru ani pentru a reuşi să le aducem la standardul minim de cazare a deţinuţilor. Pentru fiecare noi spaţiu, indiferent de capacitatea lui de cazare, trebuie angajate resurse umane. Pentru un penitenciar cât de mic, avem nevoie de 300 de angajaţi, cheltuială în plus. şi aşa cum ştiţi, în bugetul oricărei instituţii publice circa 70% sunt cheltuieli de personal", a spus Vulpe.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a propus, ieri, amenajarea unor spaţii de detenţie în unităţi militare dezafectate, ca o soluţie la supraaglomerarea penitenciarelor.
Numărul mare de deţinuţi din penitenciare este şi motivul pentru care guvernul a propus o serie de modificări legislative care ar presupune graţierea unor pedepse şi o serie de modificări ale Codului Penal.
Acestea au fost, însă, criticate de profesionişti din sistemul judiciar, organizaţii neguvernamentale şi partide de opoziţie din cauză că dezincriminarea unor infracţiuni i-ar ajuta pe cei care deţin funcţii publice.