DNA: Modificarea cadrului legislativ în regim de urgență, nejustificată
DNA consideră, referitor la proiectele de ordonanţe privind modificarea Codului penal şi graţierea unor pedepse, că nu se justifică schimbarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective.
Articol de Radiojurnal, 18 Ianuarie 2017, 20:04
Direcţia Naţională Anticorupţie consideră că modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective, care să ateste o nevoie socială imperioasă, este nejustificată.
Legislaţia penală trebuie să realizeze un echilibru între nevoia societăţii de a trage la răspundere toate persoanele care au săvârşit infracţiuni şi drepturile fundamentale ale celor cercetaţi sau care execută pedepse, însă, avertizează DNA, modificările propuse ar altera acest echilibru.
Potrivit DNA, dezincriminarea faptelor de abuz în serviciu care provoacă o pagubă mai mică de 200.000 de lei nu are nicio legătură cu decizia Curţii Constituţionale a României în ceea ce priveşte această infracţiune, deşi în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă se invocă acest aspect.
"Această limită este stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate. De asemenea, prin fracţionarea unor achiziţii publice în mai multe contracte cu valoare sub limita de 200.000 lei împiedică tragerea la răspundere penală pentru un eventual abuz în serviciu. Totodată, faptele săvârşite în materia achiziţiilor directe, al căror prag este de 30.000 euro, ar rămâne în afara răspunderii penale", se precizează într-un comunicat de presă.
Referitor la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea, DNA remarcă faptul că printre infracţiunile graţiate se regăsesc abuzul în serviciu sub toate formele sale şi infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie.
"În cazul evaziunii fiscale, sunt excluse de la graţiere doar cele mai simple forme de evaziune. Cele cu adevărat grave (art. 9 din L 241/2005) sunt graţiate în totalitate, ceea ce va avea un efect negativ pentru investigarea faptelor de corupţie, pentru că multe persoane cercetate pentru infracţiuni de evaziune fiscală recunosc că banii erau, de fapt, pentru o mită. Dacă aceste persoane ştiu că nu vor mai fi trase la răspundere pentru evaziune fiscală, nu au niciun motiv să denunţe mita", se mai arată în comunicat.
Amintim că, astăzi, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică şi a trimis instituţiilor din sistem, proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale.