Deputatul Victor Ponta votează împotriva proiectului Roşia Montană
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, răspunzând unei întrebări, că personal va vota, ca deputat, împotriva proiectului Roşia Montană.
Articol de Simona Mihăescu, 01 Septembrie 2013, 11:25
Victor Ponta a adăugat, la postul de televiziune amintit, că s-a decis trimiterea proiectului în Parlament, pentru că această instituţie este cel mai transparent for, în care se pot dezbate şi se pot lua în considerare toate argumentele, inclusiv cele tehnice, în favoarea sau împotriva exploatării de la Roşia Montană.
Premierul Ponta a mai declarat, că proiectul Roşia Montană este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins, el arătând că parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei conştiinţe.
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la acelaşi post de televiziune, că îşi va face cunoscută poziţia personală legată de proiect, în urma dezbaterilor pe acest subiect.
Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului, spre adoptare.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.
Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.
În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.
Proteste împotriva proiectului Roşia Montană
Proteste în Bucureşti şi în mai multe oraşe ale ţării, duminică, împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.
Săptămâna aceasta guvernul a aprobat un proiect de lege care oferă companiei Roşia Montană Gold Corporation o serie de beneficii extrem de controversate şi contestate de organizaţii pentru protecţia mediului şi o serie de organizaţii ale societăţii civile.
Mitingurile au loc, atât în ţară, cât şi în mai multe oraşe europene.
Tot duminică, de la ora 17:00, la Bârlad, e programat un protest împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.