Degeratu: Se impun măsuri excepționale în toate sectoarele Armatei Române
Invitat în emisiunea "Probleme la Zi" de la Radio România Actualităţi, Constantin Degeratu a precizat că în prezent se impun măsuri excepţionale în toate sectoarele armatei române, care a fost defavorizată financiar foarte mulţi ani.
Articol de Radio România, 04 Martie 2015, 15:48
Capacitatea actuală de apărare a României în cazul unui conflict armat este insuficientă şi trebuie potenţată printr-o strategie de profil foarte bine pusă la punct, consideră generalul în retragere, Constantin Degeratu, fost Şef al Marelui Stat Major.
Invitat în emisiunea "Probleme la Zi" de la Radio România Actualităţi, Constantin Degeratu a precizat că în prezent se impun măsuri excepţionale în toate sectoarele Armatei Române, care a fost defavorizată financiar foarte mulţi ani şi şi-a pierdut competitivitatea.
"Este nevoie de măsuri exceţionale, iar aceste măsuri excepţionale înseamnă acum un efort major de construcţie rapidă a unei apărări terestre, a teritoriului, o construcţie a unei apărări a spaţiului aerian, pentru că, după cum vedem, nu mai avem deloc capacitate şi este nevoie să apelăm la alte ţări, să facă poliţie aeriană; poliţia aeriană este minumum pe care o ţară trebuie să-l facă", a spus Degeratu.
El a mai spus că e nevoie de alte forme de organizare a apărării, decât cele clasice.
"Când vorbim de capacitate de apărare vorbim de factorii politici, deci de capacitatea politică a ţării de a realiza o conducere, o viziune clară, o conducere unitară, o conducere credibilă şi la acest capitol, cu siguranţă, nu stăm chiar strălucit. Vorbim de o capacitate socială, deci de coeziune socială, de loc unde se află români acum, de capacitatea lor de a se angaja pentru apărarea ţării. Şi aici cine vorbeşte acum de mobilizare sau de alte forme de acest lucru înseamnă că nu înţelege deloc realitatea în care trăim. E nevoie de alte forme de organizare a apărării acum, decât cele clasice. Nu se poate vorbi nici de mobilizare în sensul tradiţional, nici de unităţi în care militarii vin forţaţi şi trimişi pe front. Experienţa Ucrainei este dramatică în acest sens. E nevoie de a vedea capacitatea economică a ţării, şi la acest capitol stăm înfiorător de rău, din punctul de vedere al mobilizării resurselor economice pentru apărăre", a adăugat Degeratu.
AUDIO Emisiunea "Probleme la zi". Realizator: Radu Dobrițoiu