Crin Antonescu, mandatat să discute viitorul guvern
Liberalii au cel puţin trei propuneri de premier independent şi vor începe discuţiile cu PSD pentru un nou guvern, în cazul în care Cabinetul Boc va cădea la moţiunea de cenzură a Opoziţiei.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Octombrie 2010, 17:47
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că a primit mandat de la Consiliul Naţional Executiv al formaţiunii să discute cu PSD pe tema premierului, el precizând că liberalii au deja cel puţin trei propuneri de prim-ministru independent.
"Sunt mandatat de Consiliul Naţional Executiv să discut propuneri pentru primul-ministru. Avem câteva variante, cel puţin trei. Nu le fac publice în acest moment din eleganţă faţă de partener, le voi face cunoscute în discuţiile cu PSD. E vorba de personalităţi independente, recunoscute, cu prestigiu profesional, public, oameni care ar putea să conducă un guvern de criză în situaţii de criză", a spus Antonescu.
El a arătat că PNL are în vedere doar persoane independente politic pentru funcţia de premier.
"Sunt doar persoane independente. După ce convenim această problemă, putem să ajungem la o anumită structură a Guvernului şi, dacă mergem pe formula unui guvern politic, cei care vom participa la această majoritate ne asumăm, proporţional cu ponderea în Parlament, e firesc, anumite ministere, şi asta o facem cu oameni politici. În cazul nostru lucrurile sunt simple, noi avem un Cabinet alternativ", a spus Antonescu.
Întrebat dacă acceptă varianta în care Victor Ponta sau Florin Georgescu să preia funcţia de premier, Antonescu a răspus negativ.
"Nu am dat nume. Le voi da partenerilor", a spus Antonescu, el precizând că şi varinata Iohannis intră în calcul.
El a mai arătat că a primit mandat de la Consiliul Naţional Executiv al PNL pentru a purta discuţii pe marginea discutării în detaliu a structurii viitorului Cabinet.
"Vom cere să discutăm cu PSD, în primul rând, începând chiar din aceste zile, mai în detaliu formula alternativă, structura Guvernului pe care îl propunem pentru a înlocui Guvernul Boc, structura majorităţii care să îl susţină, premierul Guvernului", a spus Antonescu.
Moţiunea de cenzură intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", iniţiată de opoziţie, a fost prezentată, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului.
Textul moţiunii va fi dezbătut şi votat în data de 27 octombrie, cu începere de la ora 11.00. Votul va fi secret cu bile. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare 236 de voturi favorabile.
Semnatarii moţiunii de cenzură susţin că, în cazul trecerii acesteia, doresc să realizeze un guvern de criză, să organizeze alegeri anticipate în maximum şase luni şi să renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.