Conflictul de interese, "fenomen de masă" în administraţia publică
ANI anunţă implementarea unui proiect care va identifica potenţiale conflicte de interese în sistemul şi procesul achiziţiilor publice.
Articol de Radio România, 28 Martie 2014, 14:03
Conflictul de interese este un fenomen de masă în special în rândul administraţiei locale, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.
El a precizat, la un forum pe tema achiziţiilor publice, că pentru prima oară în România, un preşedinte de consiliu judeţean a fost revocat din funcţie în timpul mandatului său, în urma identificării unui conflict de interese.
Este vorba de Constantin Nicolescu de la Argeş.
În astfel de cazuri, legea este clară, a precizat Horia Georgescu.
"Ni s-a atras atenţia de foarte multe ori de la Comisia Europeană. Am avut linii de finanţare suspendate. Legea este foarte clară. Este doar interpretată de unii actori instituţionali. În acest caz putem vorbi şi de Parlamentul României: când au fost situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese, s-au găsit interpretări diferite, deşi până la capăt fie Înalta Curte, fie Curtea Constituţională a constatat faptul că Agenţia Naţională de Integritate a avut dreptate şi deciziile instanţei supreme trebuie respectate", a spus Georgescu.
Proiectul pentru identifica potenţiale conflicte de interese în sistemul achiziţiilor publice
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate a mai declarat că instituţia pe care o conduce va implementa proiectul "Prevent", care va identifica potenţiale conflicte de interese în sistemul şi procesul achiziţiilor publice.
"ANI a dezvoltat un proiect care se numeşte 'Prevent' şi care va identifica potenţiale conflicte de interese înainte ca acestea să se finalizeze sau să se întâmple", a spus Georgescu la forum.
Directorul ANI a adăugat că acest proiect finanţat din fonduri europene este în fază avansată, a fost finalizată licitaţia, iar în următoarea perioadă urmează să fie finalizată evaluarea ofertelor şi să se anunţe câştigătorul contractului.
Şeful ANI a explicat că până acum sistemul românesc se baza pe unele verificări prin eşantionare, sistem ce s-a dovedit a fi ineficient şi fără rezultate concrete, iar din această perspectivă sistemul "Prevent" va verifica toate achiziţiile publice şi va preveni conflictele de interese, pentru că oficialul sau funcţionarul public care are legătură cu acest proces va fi înştiinţat automat că este pe cale să se afle într-un conflict de interese şi să ia măsuri pentru a-l înlătura.