Situaţia din Libia, analizată de miniştrii de interne europeni
Miniştrii europeni de interne discută, luni, la Luxemburg despre situaţia din Libia şi din nordul Africii în general şi impactul fluxurilor de imigranţi spre Europa.
Articol de Luminiţa Apostol, 11 Aprilie 2011, 10:15
Miniştrii urmează să adopte o declaraţie finală, iar discuţiile se anunţă dificile în contextul divergenţelor dintre Italia, aflată în prima linie a valului de imigranţi şi restul statelor membre, în special Franţa, acuzată de autorităţile italiene de lipsă de solidaritate.
Ţările vizate în primul rând de valul de imigranţi dinspre Libia şi Tunisia sunt Italia şi Malta.
Însă statele membre ale Uniunii pun că situaţia este complet diferit şi că, în timp ce în Malta cer azil persoane care au cu adevărat nevoie de protecţie, în Italia, la Lampedusa, este vorba despre imigranţi economici, care doresc să-şi găsească de lucru în ţările Uniunii pentru un trai mai decent.
Surse ale preşedinţiei ungare a Uniunii au apreciat că o soluţie poate fi găsită între cei 27, dacă toate statele membre vor da dovadă de solidaritate şi responsabilitate.
Pentru a ţine situaţia sub control, Comisia Europeană a început deja discuţii cu ţările din zona Africii de Nord, aşa cum au cerut şefii de stat şi de guvern ai Uniunii, iar comisarii responsabili au vizitat în mai multe rânduri regiunea.
Comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmström a trimis o scrisoare miniştrilor de interne în care le-a propus să activeze mecanismul de protecţie temporară - niciodată folosit până în prezent în Uniune - şi a cerut statelor membre să-i preia pe refugiaţii veniţi din Libia, pe bază de voluntariat.
Pe lângă activarea acestui mecanism de protecţie temporară, miniştrii vor mai discuta şi despre consolidarea Agenţiei FRONTEX, pentru a-i mări posibilităţile de gestionare a frontierelor.
Acesta este un element cheie al strategiei pe termen scurt de control al frontierelor externe al Uniunii.