Șapte candidați au semnat Declarația Universității București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României
Evenimentul a avut loc în balconul Universității, tribună simbol a democrației, și a marcat 35 de ani de la începerea protestelor din Piața Universității.

Articol de Amalia Bojescu, 24 Aprilie 2025, 19:47
Șapte candidați la alegerile prezidențiale au semnat astăzi Declarația Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății democratice.
Evenimentul a avut loc în balconul Universității, tribună simbol a democrației, și a marcat 35 de ani de la începerea protestelor din Piața Universității.
Candidatul independent Nicușor Dan a deschis seria de semnături, precizând că România trece printr-un moment complicat, în care direcția occidentală a țării este repusă în discuție.
"De fapt, despre asta este vorba în aceste alegeri prezidențiale, lucrul de departe cel mai important. Și, bineînțeles, este rolul fiecăruia dintre noi să luptăm ca direcția pe care ne-am definit-o acum 35 de ani să fie continuată, o direcție de democrație, garanție pentru prosperitate și, bineînțeles, pentru - din nou - un cuvânt pe care nu credeam că îl mai punem în discuție, pentru pace", spune Nicuşor Dan.
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Victor Ponta a subliniat, la rândul său, că, după 1989, cele mai mari realizări naționale sunt integrarea în Uniunea Europeană și siguranța oferită de apartenența la NATO.
Fostul premier a atras atenția că angajamentul privind libertatea de exprimare nu este simplu de luat.
"Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă prin înființarea de structuri politice, CNA, ANCOM, Minister de Interne, care să cenzureze libertatea de exprimare este o mare deviere de la ceea ce înseamnă statul de drept și libertatea de exprimare și cred că toți candidații au dorința și interesul de a reveni la normalitate. Acum nu suntem într-o situație normală", spune Victor Ponta.
Prezent la eveniment a fost și candidatul independent Daniel Funeriu.
El a precizat că miza alegerilor din acest an este refondarea statului român, pe baza adevărului.
"În viața publică, atunci când am fost ministru al educației, am arătat națiunii mele adevărul fraudelor la examenele naționale, am arătat națiunii mele adevărul despre politicieni și oameni din lumea universitară, impostori cu doctorate furate, fabricile de diplome care prin impostura pe care au generat-o, au pus stăpânire pe elemente esențiale ale României. Obiectivul meu este să arăt adevărul și să reformăm statul român pe baza adevărului", spune Daniel Funeriu.
Declarația Universității din București a fost semnată și de candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu. El a vorbit despre unitatea clasei politice în susținerea intereselor României.
"Clasa politică să învețe din propriile greșeli și să le repare și să unească românii, pentru că dacă vrem prosperitate, dacă vrem să fim importanți și în Europa, și în Uniunea Europeană, și în lume, noi, ca popor, trebuie să fim uniți și la bine, dar mai ales la greu și să iubim această țară în fiecare zi, nu doar 1 Decembrie şi nu doar când sunt alegeri să ne dăm patrioți sau suveranişti", a susținut Sebastian Popescu.
Președinta USR, Elena Lasconi, a subliniat, la rândul său, că democrația și statul de drept trebuie apărate.
"Democrația moare în liniște și întuneric. Și eu mă voi asigura că nu se va lăsa liniștea peste această țară și că întotdeauna vom avea o voce, pentru că nimic nu e mai important pe lumea asta decât libertatea. Aş pune libertatea pe același loc cu sănătatea. Şi avem datoria pentru copiii noștri să lăsăm o țară mai bună decât am primit-o noi", a spus Elena Lasconi.
Declarația Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății democratice a fost semnată și de candidatul AUR, George Simion, dar și de Lavinia Șandru, susținută în competiție de Partidul Umanist Social Liberal.
Candidatul partidului Liga Acțiunii Naționale, Silviu Predoiu, a transmis, într-un comunicat, că democrația românească cere, citez, "acțiune și implicare mai mult decât declarații și ceremonii".