Sancţiuni pentru ţările cu datorii
Miniștrii europeni de finanțe au căzut de acord luni seară la Luxemburg asupra impunerii de noi sancțiuni pentru țările cu datorii foarte mari și au acceptat ca proiectele lor de buget să fie analizate la Bruxelles, înainte de a fi votate de Parlament.
08 Iunie 2010, 12:16
Miniștrii de finanțe din zona euro au semnat documentele de constituire oficiala a fondului european de stabilizare, menit să ofere împrumuturi pentru țările care ar avea probleme de genul Greciei.
La capătul celei de-a doua reuniune a grupului de lucru pentru guvernanță economica, președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, cel care îl conduce, a anunțat că miniștrii de finanțe ai statelor membre au fost de acord cu principiul impunerii de noi sancțiuni pentru o țără, chiar dacă limita actuală a deficitului public de 3% din produsul intern brut nu ar fi depășită. Sancțiunile ar putea fi decise dacă o țără nu a ținut cont de avertismentele referitoare la deficitul său public, sau dacă nivelul global al datoriei sale crește prea rapid.
Noile sancțiuni urmează să fie definite și miniștrii vor cere propuneri în acest sens de la Comisia Europeană. În propunerile anterioare făcute de Comisie pentru întarirea pactului de stabilitate sub care funcționează moneda euro, se are în vedere suspendarea fondurilor europene pentru țările care ar avea probleme, în timp ce Germania merge și mai departe și propune și sancțiuni nefinanciare, precum suspendarea dreptului de vot în consiliu pentru o țără care nu-și corectează deficitul bugetar.
Cealaltă propunere a Comisiei Europene prin care proiectele bugetelor naționale sunt analizate la nivelul Uniunii înainte de a fi aprobate de Parlamentul fiecarei țări, a primit luni girul miniștrilor de finanțe, ceea ce echivaleaza cu acordul celor 27 pentru înasprirea disciplinei bugetare.