Regimul Gaddafi, în agonie
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton îi cere colonelului Gaddafi să renunţe imediat la putere şi rebelilor să acţioneze cu reţinere.
Articol de Carmen Gavrilă, 22 August 2011, 16:03
Sfârşitul regimului Gaddafi în Libia se apropie, a apreciat, luni, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, într-un comunicat.
Rebelii au intrat până în centrul capitalei Tripoli şi sunt prinşi în lupte violente cu forţele loiale regimului, mai ales în zona reşedinţei fortificate a lui Gaddafi.
Ministrul de externe italian, Franco Frattini susţine că regimul lui Gaddafi mai controlează doar 10% - 15% din Tripoli.
Uniunea Europeană pregăteşte planuri pentru o epocă post-Gaddafi
Potrivit corespondentului Radio România, după şase luni de lupte, ţara este marcată de insecuritate şi jafuri, iar prima provocare majoră pentru rebelii libieni va fi să asigure ordinea pe străzi, în condiţiile în care ei nu sunt antrenaţi pentru asta şi, evident, există riscul să pornească represalii împotriva celor care şi-au manifestat sprijinul pentru Gaddafi.
Aici ar putea interveni comunitatea internaţională, eventual cu o forţă ONU de menţinere a păcii, dar o astfel de decizie este dificil de luat, în condiţiile în care regiunea are alergie la tot ce poate semăna cu o ocupaţie străină.
În plus, Europa are de ce să se teamă, la doi paşi de Libia, că ţărmurile sale ar putea fi lovite de noi valuri de imigranţi africani, dacă în Libia se declanşează un război civil pentru putere între cei care până acum erau uniţi doar de lupta anti-Gaddafi.
Libia este un mozaic de divergenţe de peste 140 de triburi cu interese opuse şi o istorie de conflict. O ţară unde peste acest mozaic există şi o demarcaţie culturală şi economică între est şi vest.
Deocamdată, populaţia din Tripoli pare să fi primit cu braţele deschise rebelii veniţi din est, dar nu e clar pentru câtă vreme îi vor mai considera prieteni.
Noţiunea de naţiune este proclamată acum de toată lumea în Libia. Rămâne de văzut dacă viitorul o va confirma, în lipsa mâinii de fier a lui Gaddafi, care a ţinut la un loc acest conglomerat de diferenţe, relatează corespondentul Radio România.