Politica agricolă comună, în discuţie la Bruxelles
Prima reformă agricolă comună concepută de comisarul român,Dacian Cioloş, intră în discuţia oficialilor europeni.
Articol de Daniela Coman, 07 Noiembrie 2011, 11:17
Luni se deschide la Bruxelles, dezbaterea publică privind reforma politicii agricole comune, pe care a propus-o comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Reuniunea va fi deschisă de preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
Este vorba de prima reformă a politicii agricole comune, concepută de comisarul român, Dacian Cioloş şi care va trebui aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul de Miniştri.
Obiectivul acestui proiect este sporirea competitivităţii, a durabilităţii şi a stabilităţii agriculturii, pentru a le garanta cetăţenilor europeni o alimentaţie sănătoasă şi de calitate, pentru a proteja mediul şi pentru a dezvolta zonele rurale.
Politica agricolă comună înseamnă calitatea alimentaţiei pentru cei peste 500 de milioane de cetăţeni europeni, precum şi viitorul a peste jumătate din teritoriile noastre, arăta Dacian Cioloş la lansarea proiectului, luna trecută.
Sunt zece puncte cheie ale reformei, între care creşterea subvenţiilor pentru fermele mici, susţinerea financiară a producţiei bio, dar, în schimb, plafonarea subvenţiilor pentru fermele foarte mari şi conservarea a 7% din terenurile arabile, care să fie folosite fie ca păşuni pentru animale, fie să fie lăsate pur şi simplu nelucrate din raţiuni de protecţie a mediului.
Aceste măsuri au stârnit nemulţumirea unor ţări cu agricultură dezvoltată, care se văd, astfel, defavorizate.
Şi din Parlamentul European au venit o serie de critici la adresa reformei propuse de Cioloş, iar eurodeputaţii au asigurat că vor face uz de toate prerogativele lor de co-decidenţi asupra acestui proiect.
Ei vor ca această reformă să răspundă cu adevărat nevoilor de finanţare ale agriculturilor, să asigure aprovizionarea cu produse sigure şi de calitate a cetăţenilor europeni şi, în niciun caz, să nu sporească birocraţia.
Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri au dreptul să vină cu propuneri de amendamente, cu modificări şi adaptări care vor fi discutate în procesul decizional.