Parlamentul European cere Franţei să "suspende imediat" expluzările romilor
Potrivit Parlamentului European, expulzările în masă şi colectarea datelor biometrice sunt ilegale, pentru că se încalcă prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 09 Septembrie 2010, 15:41
Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie care cere Franţei şi altor state ale Uniunii Europene să "suspende imediat" expulzările romilor, care au generat controverse în ultimele săptămâni, relatează AFP.
Această rezoluţie, care a fost prezentată de socialişti, liberali, verzi şi comunişti, a obţinut 337 de voturi "pentru" şi 245 "împotrivă".
Parlamentul se declară "preocupat de măsurile luate de autorităţile franceze, precum şi de autorităţile din alte state membre, împotriva romilor şi a nomazilor, prevăzând expulzarea lor".
Rezoluţia adoptată cere Parisului şi celorlalte autorităţi "să suspende imediat toate expulzările de romi".
Potrivit Rezoluţiei , expulzările în masă şi colectarea datelor biometrice sunt ilegale, pentru că sunt încălcate prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale.
PE respinge "orice declaraţii care corelează minorităţile şi imigraţia cu infracţionalitatea şi care dau naştere unor stereotipuri discriminatorii", exprimând îngrijorarea în legătură cu "retorica instigatoare şi vizibil discriminatorie" care a caracterizat discursurile politice în perioada în care au avut loc repatrierile romilor.
Exprimând îngrijorarea în legătură cu măsurile adoptate de Franţa şi de alte state membre UE, PE subliniază că expulzările în masă încalcă reglementările UE, fiind discriminatorii din punctul de vedere al apartenenţei etnice. În rezoluţia adoptată joi, eurodeputaţii îndeamnă factorii politici să renunţe la "retorica instigatoare", criticând pasivitatea Consiliului UE şi Comisiei Europene.
"Libertatea de circulaţie şi de şedere poate fi restricţionată din motive de ordine publică, siguranţă publică sau sănătate publică doar pe baza conduitei individuale, nu pe baza unor consideraţii de prevenţie generală sau care au legătură cu originea etnică şi naţionalitatea. Deciziile de expulzare trebuie analizate şi adoptate de la caz la caz, ţinând seama de circumstanţele personale, cu asigurarea unor garanţii procedurale şi unor posibilităţi de contestare", subliniază rezoluţia.
Potrivit rezoluţiei, situaţia romilor din Europa nu trebuie să afecteze viitoarea aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Rezoluţia îndeamnă UE şi statele membre să promoveze integrarea romilor, subliniind necesitatea adoptării unei strategii comune la nivelul UE în acest sens.