Pactul fiscal, acceptat de 25 de state europene
Statele UE au ajuns la un acord cu privire la viitorul tratat privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în uniunea economică şi monetară - aşa-numitul Pact Fiscal menit să asigure disciplina bugetară a ţărilor semnatare.
Articol de Carmen Valică, 31 Ianuarie 2012, 10:54
La finalul summitului informal de luni al Consiliului Europei, 25 din cele 27 de state membre UE au fost de acord cu noul tratat de disciplină bugetară, inclusiv România.
Marea Britanie şi Cehia au refuzat să semneze noul tratat fiscal, care va impune sancţionarea statelor membre UE care vor depăşi limitele deficitului bugetar la nivelul Uniunii Europene.
La finalul discuţiilor, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a declarat că "25 de semnatari e o realizare".
Una din mizele zonei euro e recâştigarea încrederii pieţelor financiare. Liderii instituţiilor europene au insistat asupra hotărârii Consiliului - mai puţin Suedia care a invocat motive parlamentare - de a subscrie declaraţiei cu privire la creşterea economică şi creare de locuri de muncă.
"Pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor, statele membre vor pregăti planuri naţionale axate pe garanţia că fiecare tânăr în cel mult patru luni de la terminarea şcolii, fie are un loc de muncă, fie e implicat în programe educaţionale sau de ucenicie. Vom sprijini întreprinderile mici şi mijlocii pentru reducerea birocraţiei şi facilitarea accesului la finanţare", a declarat Jose Manuel Barroso.
Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la începutul lunii martie şi se va aplica imediat ce 12 state l-au ratificat.
Documentul trebuie inclus şi în Constituţiile ţărilor care-l vor semna.