Olanda, îngrijorată de valul imigraţilor est-europeni
Autorităţile olandeze susţin că numărul imigraţilor s-ar fi dublat în 2011.
Articol de Alex Olaru, 02 August 2011, 12:24
Numărul muncitorilor străini din centrul şi estul Europei care au emigrat în Olanda în ultimii 7 ani depăşeşte cu mult estimările iniţiale, susţine Guvernul olandez, citat de Radio Netherlands.
Anunţul vine în contextul în care, în ultimele luni, Olanda a anunţat că intenţionează să ia măsuri mai stricte pentru a diminua fluxul de imigranţi - în special din Bulgaria, Polonia şi România.
De precizat că un număr exact al imigranţilor este aproape imposibil de stabilit, din moment ce mulţi muncitori nu sunt înregistraţi.
O recunosc şi autorităţile, care precizează însă că numai la începutul lui 2008 în Olanda erau estimaţi a fi cel puţin o sută de mii de est-europeni.
Numărul s-ar fi dublat în 2011 - acestea în situaţia în care, acum 7 ani, Biroul pentru Analize de Politică Economică se aştepta o creştere a numărului de lucrători din noile state membre - categorie în care nu intră muncitorii sezonieri - în medie cu 7-8 mii de persoane pe an.
Ministrul Afacerilor Sociale, Henk Kamp, cel care anterior s-a declarat susţinătorul măsurilor mai dure împotriva imigranţilor est-europeni, a declarat că muncitorii străini sunt bineveniţi în ţara sa, însă numai în condiţiile în care se pot întreţine singuri, fără a apela la ajutoare sociale.
Totodată, a explicat Henk Kamp, sunt angajaţi tot mai mulţi imigranţi pentru munci necalificate, în timp ce sute de mii de olandezi care ar putea munci beneficiază de ajutoare sociale.
Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a solicitat guvernului olandez clarificări, după ce un oraş a anunţat că intenţionează să nu le mai permită est europenilor, majoritar români şi polonezi, să se stabilescă acolo, dacă nu au mijloacele materiale necesare.
Comisia Europeană consideră orice interzicere a şederii cetăţenilor Uniunii pe teritoriul comunitar drept o încălcare a reglementarilor în vigoare.