NATO se opune înarmării rebelilor libieni
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, se opune ideii înarmării rebelilor libieni şi afirmă că Alianţa Nord-Atlantică intervine militar pentru a proteja poporul libian, şi nu pentru a-l înarma.
01 Aprilie 2011, 11:32
Rasmussen a făcut această declarație vine după afirmaţiile secretarului american al apărării, Robert Gates, care consideră că rebelii libieni au nevoie de antrenament, dar această misiune ar trebui preluată de alte ţări, şi nu de SUA.
Forţele speciale americane sau din alte ţări sunt în măsură să asigure o formare militară a rebelilor - a apreciat Robert Gates, care a reafirmat că nu se pune problema mobilizării trupelor americane pe teren.
Dezbaterea de la Washington pe această temă a determinat o cerere urgentă de informaţii în legătură cu cine sunt rebelii care luptă împotriva colonelului Gaddafi dintr-o bază din estul Libiei, Benghazi, demult suspectă de a fi furnizat recruţi pentru terorişti.
În vreme ce preşedintele Obama a insistat că nicio forţă militară terestră americană nu va participa în campania din Libia, grupuri mici de agenţi CIA au început să lucreze acolo în urmă cu câteva săptămâni.
Oficialităţile americane speră că informaţiile culese de agenţii secreţi americani, inclusiv prin locaţia depozitelor de muniţii ale colonelului Gaddafi şi a trupelor lui în interiorul oraşelor, ar putea ajuta la slăbirea forţelor militare ale lui Gaddafi, suficient pentru a încuraja dezertările din rândurile lor.
În Comitetul pentru Informaţii al Camerei Reprezentanţilor, preşedintele acestuia, congresmanul republican Mike Rogers, a spus în cursul audierilor cu uşile închise ale înalţilor oficiali ai echipei de securitate a preşedintelui Obama, inclusiv secretarul apărării, Robert Gates, şi secretarul de stat Hillary Clinton, că se opune înarmării rebelilor.
"Trebuie să cunoaştem mai bine opoziţa înainte de a susţine să-i dăm arme", a declarat Mike Rogers.
El a apărat, în schimb, participarea CIA în Libia.
”Dacă ne uităm la ceea ce CIA trebuie să facă în lume, şi anume să meargă în locuri dificile pentru a culege informaţii, în aşa fel încât politicienii, preşedintele, armata, Congresul să poată lua decizii bune, aş fi şocat dacă nu am participa la colectarea de informaţii în Libia. Speculaţiile vin din confuzia dezbaterii publice dacă ar trebui sau nu să îi înarmăm pe rebeli”, a adăugat Rogers.
Robert Gates, împotriva înarmării rebelilor libiei de către SUA
Secretarul apărării, Robert Gates, a părut în audieri reticent de a angaja armata SUA în a înarma rebelii din Libia.
“În termenii asigurării antrenamentului, în termenii furnizării de asistenţă rebelilor, sunt multe ţări care o pot face. Aceasta nu este o capacitate pe care numai SUA o au. În ce mă priveşte, cred că altcineva trebuie să o facă”, susține Gates.
Divizia activităţilor speciale ale CIA include grupuri paramilitare care ar putea ghida operaţiunile rebele, ca şi loviturile aeriene aliate.
Experţii spun că istoria CIA este plină de eforturi care s-au întors până la urmă împotriva interselor SUA.
Exemplul clasic este sprijinirea luptătorilor islamici din Afganistan, care au reuşit să-i alunge pe sovietici în anii 1980, mişcare care a pregătit însă consolidarea grupărilor militante, inclusiv a Al-Qaida.
Unii experţi spun că opoziţia din Libia ar fi constituită în jur de 2% din elemente Al-Qaida.
La Departamentul de Stat, purtătorul de cuvânt Mark Toner a explicat că o înarmare a rebelilor ar putea intra sub incidenţa mandatului autorizat de Consiliul de Securitate.
”Poziţia noastră este că rezoluţiile 1970 şi 1973 nici nu specifică, dar nici nu exclud o asemenea acţiune, aşa încât ar permite posibilitatea de a-i înarma pe rebeli”, a afirmat Toner.