Momentul bilanţului la Parlamentul European
Parlamentul European prezintă bilanţul problemelor pe care s-a concentrat în prima jumătate a anului 2012.
Articol de Alex Olaru, 07 August 2012, 11:41
În prima jumătate a acestui an, Parlamentul European s-a concentrat asupra mai multor probleme, unul dintre reperele majore ale activităţii acestui for fiind respingerea acordului comercial de combatere a contrafacerii.
În jurul ACTA s-au creat nenumărate polemici, în paralel cu dezbaterile purtate cu reprezentanţii Comisiei Europene, care apărau şi susţineau acordul în numele protejării victimelor pirateriei şi contrafacerii.
Parlamentul European a trebuit să dea un vot şi sub presiunea miilor de europeni care au protestat în stradă.
Prinşi, aşadar, între ciocan şi nicovală, eurodeputaţii au votat: ACTA a fost respins cu 478 la 39 de voturi.
Decizia lor înseamnă că acordul în forma actuală nu va putea intra în vigoare în Uniunea Europeană.
În prima jumătate a acestui an, Parlamentul European s-a concentrat şi asupra problemelor economice, dat fiind climatul deosebit de instabil.
Eurodeputaţii au sprijinit în majoritate introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare şi au negociat un acord referitor la crearea de locuri de muncă, inclusiv prin investiţii în competenţe.
Totodată, în Parlamentul European au fost susţinute euro-obligaţiunile ca instrument de echilibrare economică.
Drepturile omului, în atenţia Parlamentului
Nu în ultimul rând, deputaţii europeni s-au arătat preocupaţi, în aceste şapte luni, de drepturile cetăţenilor din spaţiul comunitar.
Alimentele, mai ales pentru bebeluşi şi persoanele cu nevoi speciale, vor fi etichetate special, iar diferenţele de salarizare dintre femei şi bărbaţi vor fi treptat reduse.
Deputaţii cer şi respectarea drepturilor pasagerilor, indiferent de mijlocul de deplasare ales.
În plin avânt tehnologic, un acord între Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri face ca de la 1 iulie 2012 europenii să-şi poată folosi dispozitivele inteligente conectate la internet la tarife mai mici atunci când călătoresc în altă ţară membră a Uniunii.
De multe ori pe ordinea de zi s-au aflat şi teme politice de interes major, cum ar fi situaţia din Siria, Belarus sau chiar Ungaria.
Luna ianuarie a marcat debutul preşedinţiei daneze a Uniunii şi alegerea social-democratului german Martin Schulz în funcţia de preşedinte al Parlamentului European.
În iulie Ciprul a preluat ştafeta, iar Parlamentul European a fixat termenii după care deputaţii vor negocia bugetul pe anul viitor.