Merkel şi Sarkozy susţin aplicarea unei taxe pe tranzacţiile financiare în UE
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy a declarat că Franţa vrea să aplice proiectul directivei Comisiei Europene care prevede instaurarea unei taxe asupra tranzacţiilor financiare.
Articol de Alexandru Zugravu, 09 Ianuarie 2012, 09:54
Cancelarul Merkel şi preşedintele Sarkozy au declarat după întâlnirea de luni de la Berlin, că negocierile privind elaborarea unui pact fiscal pentru întărirea disciplinei bugetare se află într-un stadiu foarte avansat, astfel încât noul tratat interguvernamental privind plafonarea datoriilor statelor ar putea fi semnat chiar la sfârşitul lunii ianuarie, cel mai târziu însă în martie.
De asemenea, Germania susţine introducerea la nivelul Uniunii Europene sau cel puţin al zonei euro a unei taxe pe tranzacţiile financiare.
O altă temă aflată pe ordinea de zi a fost eficientizarea instrumentelor de stabilizare financiară prin sporirea contribuţiei Băncii Central Europene şi accelerarea capitalizării Mecanismului de Stabilizare, ESM, astfel încât acesta să poată intra în vigoare deja la jumătatea acestui an.
Referitor la controversata introducere a unei taxe pe tranzacţiile financiare, respinse de unele state europene, cancelarul Merkel a declarat că pentru Germania prioritară rămâne introducerea unei astfel de taxe la nivelul tuturor statelor din UE, dar eventual Berlinul s-ar putea mulţumi şi cu limitarea acestei măsuri la statele din zona euro.
Preşedintele Sarkozy anunţase săptămâna trecută că Franţa va introduce unilateral taxa pe tranzacţiile financiare încă în cursul acestui an.
Se ştie că Marea Britanie, prin vocea premierul David Cameron, şi-a anunţat opoziţia fundamentală faţă de această măsură despre care consideră că îi dăunează.
Italia, în schimb, se declară în favoarea taxei.
În ce o priveşte, Comisia Europeană a amintit că e nevoie de o abordare coerentă a ţărilor europene.
Merkel şi Sarkozy şi-au reiterat de asemenea dorinţa de a menţine Grecia în zona euro, cu condiţia totuşi ca Atena să aplice reforme bugetare.
Angela Merkel a considerat "necesară" aplicarea unui program de restructurare a datoriei elene, însă a ţinut să ofere noi asigurări pieţelor afirmând că această procedură va rămâne "o excepţie".