Laszlo Tokes, susţinut de preşedintele Parlamentului European
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, l-a asigurat, vineri, de sprijinul său pe europarlamentarul László Tökés, vicepreşedinte al PE.
Articol de Petruţa Obrejan, 26 Noiembrie 2010, 19:22
În scrisoarea sa, preşedintele Parlamentului european, Jerzy Buzek, susţine că, este sigur că László Tökés a dat dovadă permanent de respect faţă de valorile comune europene, democraţie, statul de drept, demnitatea umană şi faţă de drepturile fundamentale ale omului.
Într-un comunicat dat publicităţi, vineri, László Tökés a citat din scrisoarea care i-a fost adresată de preşedintele Parlamentului European.
Jerzy Buzek l-a asigurat de tot sprijinul său pe vicepreşedintele Parlamentului European.
Scrisoarea vine ca răspuns la solicitările verbale şi scrise ale lui Laszlo Tokes, din 16 septembrie, solicitări generate de intervenţiile mai multor politicieni români faţă de declaraţiile fostului episcop reformat legate de autonomie, declaraţii făcute la Universitatea de Vară Balvanyos, pe 22 iulie 2010.
Preşedintele Parlamentului European precizează în scrisoarea sa că, este convins de faptul că, vicepreşedintele PE, respectă valorile şi democraţia comună europeană, legea, demnitatea umană şi drepturile fundamentale.
"Ca membri ai Parlamentului European, comportamentul nostru trebuie să fie caracterizat de respect reciproc, să se bazeze pe valorile şi principiile definite în textele fundamentale ale Uniunii Europene, trebuie să respecte demnitatea Parlamentului, să nu compromită derularea lucrărilor parlamentare sau să deranjeze pacea şi liniştea clădirilor Parlamentului, aşa cum este stipulat în punctul 9 al Regulamentului de procedură", se arată scrisoarea preşedintelui PE.
După declaraţiile făcute de Tokes Laszlo la Universitatea de Vară Balvanyos, europarlamentarul PSD Corina Creţu a cerut la Strasbourg schimbarea din funcţie a lui Tokes, invocând faptul că, şi-ar fi întărit mesajele extremiste şi şovine.
Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a declarat, joi, 22iulie 2010, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.
"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes.
Vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu, a criticat, pe 23 iulie, declaraţiile autonomiste ale vicepreşedintelui PE Laszlo Tokes despre nevoia ca secuimea să iasă în stradă pentru autonomie, afirmând că şeful statului, ministrul de Externe, europarlamentarii români şi întregul Parlament European ar trebui să ia atitudine.
"Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes propune în mod public tribalizarea Europei după modelul hunilor lui Attila şi atacă în mod deschis suveranitatea şi integritatea teritorială a României. Conform viziunii celui care a ajuns vicepreşedinte al Parlamentului European cu ajutorul UDMR şi PDL, marea Europă unită ar trebui să se împartă în mici enclave etnice după modelul Kosovo, lucru pe care i-l propune şi Spaniei, nu numai României. Pentru atingerea acestui scop, ieşirea în stradă a minorităţilor etnice şi agitarea violentă a naţionalismului i se pare lui Laszlo Tokes, care are nostalgia războaielor din Bosnia, cea mai potrivită soluţie", a susţinut Diaconu.
El a afirmat că, preşedintele Traian Băsescu, ministrul de Externe Teodor Baconschi şi toţi europarlamentarii români trebuie să înainteze de urgenţă un protest oficial în numele României la Parlamentul European faţă de actele lui Laszlo Tokes de incitare la violenţă şi la dezmembrarea unui stat membru al Uniunii Europene.
Şi fostul preşedinte Ion Iliescu declara,vineri, 23 iulie, că, Laszlo Tokes continuă, prin îndemnurile sale la autonomie, să aibă o poziţie provocatoare la adresa statului român, el apreciind că susţinătorii PDL ar putea să judece în legătură cu felul în care l-au trimis în PE.
"Domnul Tokes continuă cu o poziţie binecunoscută, provocatoare, la adresa intereselor statului român şi inclusiv ale populaţiei, ale concetăţenilor noştri de naţionalitate maghiară. Este împingerea spre o atitudine aventuristă, care e periculoasă şi trebuie dezavuată de toţi, inclusiv de populaţia maghiară", a precizat Iliescu.
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a afirmat, în aceeaşi peroadă, într-o conferinţă de presă, la Craiova, că afirmaţiile vicepreşedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, privind autonomia Ţinutului Secuiesc nu surprind, eurodeputatul român având astfel de poziţii de mai multe ori în ultimii "mulţi ani".
Şi preşedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, considera, iulie 2010, că, ideea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc este populistă în acest moment şi afirmă că Uniunea nu susţine obţinerea autonomiei decât pe căi diplomatice, nu prin scoaterea maghiarilor în stradă.
"Autonomia este un deziderat şi al UDMR, însă nerealizabil în viitorul apropiat, cu actuala Constituţie a României. În acest moment, ideea este doar una populistă şi este reluată de Tokes Laszlo doar pentru a câştiga simpatie în rândul maghiarilor", a spus Kiraly Andras.