Eurodeputaţii români recomandă prudenţă la adopţiile internaţionale
Legislativul european a dezbătut problema adopţiilor internaţionale, comisarul european pentru ajutor umanitar afirmând că Legea românească privind adopţiile internaţionale este responsabilitatea exclusivă a Guvernului român.
Articol de Luminiţa Apostol, 22 Ianuarie 2011, 09:32
Un moment important pentru România la discuţiile din Parlamentul European a fost dezbaterea privind adopţiile internaţionale, iniţiată de eurodeputata Roberta Angelilli, Italia.
Dezbaterea a dus la propunerea unei rezoluţii comune depuse de popularii europeni, socialişti, liberali, conservatori şi reformişti, precum şi de Grupul European al Stângii Unite Europene.
În timpul dezbaterii, toţi eurodeputaţii români, indiferent de culoarea politică, au subliniat faptul că adopţia internaţională trebuie să fie numai o opţiune la care eventual se poate apela doar după ce alte posibilităţi au fost epuizate, cum ar fi adopţia naţională.
"Recomand tuturor o mai bună cunoaştere a legislaţiilor naţionale. Mă refer aici la faptul că, de exemplu, mai multe tribunale de minori Italia au emis în 2009 şapte hotărâri de adopţie pentru copiii din România, fără să ţină cont de legislaţia noastră", a spus eurodeputatul român Elena Băsescu.
Şi europarlamentarul Victor Boştinaru a spus că adopţiile internaţionale pot duce la apariţia reţelelor de trafic pentru copii.
"Deschiderea porţilor pentru adopţiile internaţionale în România a însemnat crearea unor reţele de trafic de copii fără precedent, cazuri de răpire a copiilor şi vânzarea lor spre Occident, în colaborare cu organizaţii europene şi internaţionale, iar ţara mea nu va mai accepta niciodată o asemenea monstruozitate", a menţionat eurodeputatul Victor Boştinaru.
La finalul dezbaterii, comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Georgieva, care a reprezentat executivul, a subliniat că guvernele naţionale sunt responsabile pentru legisaţia privind adopţiile.
"Legea românească privind adopţiile internaţionale este responsabilitatea exclusivă a Guvernului român", a spus Kristalina Georgieva.
Această măsură care s-a luat, a adăugat comisarul european, referindu-se la moratoriul privind adopţiile internaţionale , trebuie văzută în contextul practicilor abuzive în domeniul adopţiilor internaţionale care au avut loc în România în trecut.
Rezoluţia votată de eurodeputaţi cere Comisiei Europene să analizeze posibilitatea coordonării la nivel european a politicilor şi strategiilor în acest domeniu, ţinând însă cont de faptul că adopţiile sunt de competenţa statelor membre.