Alianţa Nord-Atlantică, vigilentă în privinţa Libiei
Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte atent evoluţiile din Libia, iar secretarul general Anders Fogh Rasmussen a spus în conferinţa de presă că o asemenea criză umanitară la porţile Alianţei impune vigilenţă.
Articol de Luminiţa Apostol, 08 Martie 2011, 13:24
Opinia sa este că încălcarea drepturilor omului de către regimul libian este revoltătoare, iar atacurile sistematice şi pe scară largă împotriva civililor pot fi considerate drept crime împotriva umanităţii. "Condamnăm foarte ferm folosirea forţei împotriva poporului libian" - a spus secretarul general NATO.
El a precizat că Alianţa nu intenţionează să intervină în Libia, dar fiind o organizaţie militară îşi ia toate măsurile de prevedere, iar militarii aliaţi iau în calcul inclusiv o zonă de excludere aeriană deasupra Libiei.
"Orice operaţiune NATO ar avea loc va trebui să se desfăşoare sub un mandat ONU şi vă semnalez că actuala rezoluţie a Naţiunilor Unite pentru Libia nu autorizează folosirea forţelor armate. Totuşi, este o situaţie în continuă evoluţie şi nu îmi imaginez că Naţiunile Unite şi comunitatea internaţională vor rămâne pasive dacă regimul Gaddafi continuă să-şi atace propria populaţie în mod sistematic a spus acesta.
Anders Fogh Rasmussen a explicat că situaţia este foarte delicată în regiune şi că întreaga comunitate internaţională este în dilemă în ceea ce priveşte o posibilă intervenţie militară chiar şi sub mandat ONU.
Secretarul general a spus că pe de o parte întreaga lume este şocată de atacurile regimului Gaddafi asupra propriei populaţii - şi multe voci susţin ideea unei intervenţii pentru a opri masacrele - iar pe de altă parte e nevoie de o reflecţie serioasă asupra reticenţelor populaţiei din întreaga zonă faţă de o intervenţie militară occidentală.
NATO este în permanentă legătură cu organizaţiile regionale precum Uniunea Africană şi Liga Arabă, iar sprijinul miniştrilor de externe din liga Arabă pentru o zonă de excludere aeriană nu este considerat suficient pentru o viitoare acţiune militară a NATO.
"Am comunicat că vom fi pregătiţi să susţinem o zonă de excludere aeriană dacă Moammar Gaddafi continuă să atace populaţia civilă în Libia, dar, repet, o operaţiune NATO va trebui să aibă mandatul Naţiunilor Unitenders Fogh , a specificat Rasmussen.
Situaţia din Libia va fi analizată cu prioritate la NATO, joi şi vineri, de miniştrii aliaţi ai apărării, reuniune la care a fost invitată şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, pentru o cât mai bună coordonare între cele două organizaţii.