Ziua Imnului, sărbătorită în România
Ziua Imnului Naţional se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie. Anul acesta aniversăm 165 de ani de la prima intonare a cântecului "Deşteaptă-te, române!"
Articol de Radio România, 29 Iulie 2013, 13:17
Ziua Imnului Naţional al României "Deşteaptă-te, române!" este sărbătorită în toată ţara prin ceremonii militare.
În Piaţa Tricolorului din Bucureşti au fost prezenţi miniştrii apărării şi de interne, Mircea Duşa, respectiv Radu Stroe, dar şi militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul".
La evenimentele de la Cercul Militar din capitală au participat şi veterani de război sau cadre militare în rezervă şi în retragere.
Ministrul apărării, Mircea Duşa, a precizat în discursul său că simbolurile naţionale trebuie să reprezinte mândria oricărui român.
"O zi de mândrie naţională pentru armată, pentru pompieri, pentru jandarmi, pentru poliţişti. Simbolurile naţionale sunt la loc de cinste, atât drapelul, cât şi imnul, şi cred c-ar trebui să fie pentru fiecare român. Simbolurile naţionale sunt unice, sunt mândria unei naţiuni şi cred că trebuie respectate", a spus Duşa.
Ziua Imnului Naţional se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie.
Anul acesta se aniveresează 165 de ani de la prima intonare a cântecului "Deşteaptă-te, române!" şi în Parcul Zăvoi, din Râmnicu Vâlcea.
Corespondentul RRA, Ana Maria Cârstea a stat de vorbă cu o participantă la ceremonii.
Reporter: E o sărbătoare pentru dumneavoastră această zi?
"Da. E o sărbătoare, eu sunt de fel mai patrioată, aşa. Astăzi, fiind 165 de ani de la intonarea Imnului României "Deşteaptă-te, române!" în Râmnicu Vâlcea, am zis să vin şi cu fetiţa, să se obişnuiască şi ea cu sărbătoarea".
Reporter: Vreun mesaj de aici, de la Râmnicu Vâlcea, către toţi românii?
"Să fie mai buni, să fie mai credincioşi, în primul rând, şi să respectăm cât se cuvine toate tradiţiile din moşi strămoşii noştri".
În Bistriţa, zeci de persoane au intonat în cor Imnul naţional lângă statuia poetului Andrei Mureşanu.
Localitatea este cunoscută drept oraş al Imnului României, deoarece aici a copilărit autorul versurilor "Deşteaptă-te, române!".