Zăpada şi gerul, motiv de controverse politice
În timp ce premierul este mulţumit de intervenţia militarilor în zonele afectate de zăpadă, liderul PSD cere sancţionarea unor prefecţi care au acţionat "pe criterii politice".
Articol de Laurenţiu Văduva, 12 Februarie 2012, 10:39
Zăpada şi gerul din ultimele zile au fost şi motiv de controverse politice.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi noul ministru de interne, Gabriel Berca, au fost, sâmbătă, în judeţele Buzău şi Vrancea, unde se află cele mai multe localităţi izolate.
Primul-ministru s-a declarat mulţumit de intevenţia jandarmilor, pompierilor şi militarilor, însă a avut şi critici.
"Este inadmisibil să ajungi pe străzile unei localităţi în România şi să-i vezi pe militari desfundând drumurile, în timp ce beneficiarii direcţi, care sunt şi concetăţenii noştri, stau în casă, la caldură. Ce mă interesează în mod direct este ca prefecţii să colaboreze foarte bine între ei, să poată fi ajutati cei care reprezintă Guvernul în teritoriile calamitate. Sunt prefecţi care au avut deja această iniţiativă. Sprijinim şi încurajăm acest dialog şi lucrurile sunt, deocamdată, în opinia mea, în parametri mulţumitori", a spus Ungureanu.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, îi cere, în schimb, premierului Mihai Răzvan Ungureanu să sancţioneze prefecţii din judeţele Buzău, Vrancea şi Constanţa, care, "pe criterii politice", au lăsat zeci de mii de oameni afectaţi de viscol.
"Mă voi adresa noului prim-ministru, domnul Ungureanu, cu o scrisoare deschisă, în care să-i cer să analizeze imediat şi să ia măsuri, în primul rând prefecţii din Vrancea, Buzău şi Constanţa, care, în aceste zile de gravă situaţie meteorologică, au acţionat pe un criteriu politic şi i-au sabotat pe preşedinţii de consilii judeţene, în loc să ia măsuri pentru salvarea oamenilor, au făcut politică de partid", a declarat liderul PSD.
Două avertizări meteo pentru România
România încă este îngheţată şi vine un nou val de ninsoare.
După codul galben de ger care a fost valabil până duminică dimineaţă, vor intra în vigoare duminică, de la ora 18.00, două coduri de ninsoare, portocaliu şi galben, valabile pentru judeţele din sud, sud-est şi sud-vest, care vor înceta treptat, până marţi.
COD PORTOCALIU
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
Fenomene vizate: ninsori abundente
Intervalul: 12 februarie, ora 18.00 - 13 februarie, ora 12.00
Zone afectate: conform hărţii şi textului
În intervalul menţionat va ninge abundent în partea de sud-vest a tării, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 55 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada.Se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 30 cm, avertizează ANM.
Sursa: ANM
COD GALBEN
ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
Fenomene vizate: ninsori
Intervalul: 12 februarie,ora 18.00 - 13 februarie, ora 12.00
Zone afectate: conform hărţii şi textului
În intervalul menţionat, în toate judeţele din Muntenia, precum şi in judeţele: Galaţi, Vrancea, Covasna, Timiş şi Hunedoara, dar şi în zona de munte a judeţelor Braşov şi Sibiu va ninge, iar stratul de zăpadă nou depus va depaşi local 15 cm. Vântul va avea intensificari cu viteze la rafală de pana la 40 - 50 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada, precizează ANM.
Victimele frigului
--fb165 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza temperaturilor scăzute, 50 de localităţi sunt încă izolate, iar 46 nu au curent electric.
Duminică dimineaţă traficul era închis pe patru drumuri naţionale şi pe autostrada A2 Bucureşti-Feteşti.
Unităţile de învăţământ din judeţul Dolj vor fi închise şi luni, iar măsura ar putea fi luată şi pentru şcolile din alte judeţe.
Apel pentru asigurarea rezervelor de apă şi combustibil
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a făcut un apel la populaţie să ţină la îndemână unelte pentru deszăpezire, să pregătească o rezervă de apă, alimente şi combustibil şi să îi ajute pe cei aflaţi în situaţii critice.
Mai multe instituţii, organizaţii şi companii au lansat campanii pentru ajutorarea persoanelor blocate de nămeţi sau fără posibilitate de aprovizionare.