Votul prin ridicare de mână a fost eliminat
Comisia de Regulament a eliminat posibilitatea deputaţilor de a vota în plen prin ridicare de mână.
Articol de Cristina Ghioca, 30 Noiembrie 2010, 16:01
Deputaţii din Comisia pentru regulament au stabilit marţi, că votul în plenul Camerei să se poată da cu cartela electronică sau prin apel nominal.
Deputaţii au modificat regulamentul de funcţionare al Camerei şi au eliminat votul prin ridicarea mâinii.
În cazul în care un deputat nu are asupra sa cartela de vot, acesta îşi va putea exprima votul la microfon, prevede o altã modificare.
Apelul nominal va putea fi solicitat numai dacă liderul de grup care îl cere va demonstra că are în sală 25% din parlamentarii săi.
Potrivit şefului Comisiei de Regulament, o altă modificare vizează creşterea timpului de dezbateri asupra proiectelor de lege, astfel încât implicarea deputaţilor în discuţii să fie mai mare.
Posibilitatea de sitare a dezbaterilor a stârnit nemulţumiri
Un punct care a generat dezbateri aprinse în Comisia de Regulament a fost cel legat de posibilitatea preşedintelui Camerei de a sista dezbaterile în cazul în care consideră că se obstrucţionează lucrările plenului.
Liberalul Ciprian Dobre a criticat prezenţa cuvântului ''obstrucţionează'', considerându-l ''anacronic'' şi ''totalitar'' şi a cerut eliminarea acestei prevederi.
"Dezbaterile sunt singurul instrument prin care opoziţia poate aduce puterea la masă. Prin această prevedere sugrumaţi democraţia", a spus Dobre.
Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care a participat la şedinţa Comisiei de Regulament, a afirmat că intervenţiile parlamentarilor pe procedură tind să obstrucţioneze dezbaterea.
Şi deputatul UDMR, Attila Varga, a fost de acord cu această prevedere, arătând că aceasta face referire la discuţiile inutile.
În cele din urmă propunerea lui Dobre a fost respinsă, acceptându-se varianta ca preşedintele să poată propune sistarea discuţiilor în cazul în care se obstrucţionează dezbaterea, iar plenul să decidă.
Şedinţa Comisiei pentru regulament a avut loc în lipsa reprezentantului PSD, iar Ciprian Dobre, a părăsit sala la 12.30, susţinând că Biroul Permanent a aprobat programul de lucru al comisiilor până la acea oră.