Votul prin corespondenţă "agită apele" pe scena politică
Proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a fost iniţiat de PDL care intenţionează să-l introducă chiar de la alegerile din 2012, în timp ce opoziţia vede în acest proiect doar o modalitate de a "fura voturi din străinătate".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 24 August 2011, 11:44
Cu un an înaintea alegerilor, PDL doreşte să modifice Legea electorală, iar una dintre modificări vizează introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate.
Potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul în străinătate în momentul unei consultări electorale, ar urma să poată opta pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă.
Exprimarea dreptului de vot se realizează prin aplicarea autocolantului cu menţiunea "Votat" pe buletinul de vot, în patrulaterul care conţine opţiunea alegatorului.
Buletinul de vot este introdus în plicul interior, care este închis de către alegător şi sigilat cu un timbru autocolant.
Plicul care conţine optiunea alegatorului şi atestatul pentru exercitarea prin corespondenţă a dreptului
de vot, se introduc în plicul exterior adresat misiunii diplomatice sau oficiului consular, care este închis de catre alegător.
Plicul exterior va fi închis şi expediat prin poştă, la adresa înscrisă.
Citeşte aici proiectul de lege privind votul prin corespondenţă.
Miza proiectului, trei milioane de voturi de străinătate
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cea mai puternică voce din PDL care susţine proiectul, spune că acesta are ca scop creşterea numărului de alegatori, dat fiind faptul că statisticile arată o participare din ce în ce mai scăzută la vot , din considerente ce ţin şi de modul de organizare a alegerilor.
El mizează, în cel mai fericit caz, pe trei milioane de voturi din străinătate.
"Beneficiarii acestui proiect sunt cei peste trei milioane de români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate", a spus Baconschi.
La ultimele alegeri prezidenţiale, Ambasadele României din străinătate au fost luate cu asalt de cetăţenii români care doreau să voteze, astfel că s-au format cozi imense în faţa ambasadelor.
În unele cazuri, programul de vot la ambasade a fost prelungit pentru ca toţi românii să reuşească să voteze.
Spre deosebire de alegerile parlamentare, când numai 21.138 de români din străinătate şi-au exercitat
dreptul de vot, la ultimele prezidenţiale cifra s-a apropiat de 150.000, ei reprezentând puţin peste un procent din totalul cetăţenilor români care au mers la urne la acea dată.
Dintre ei, 115.000 l-au preferat pe Băsescu, iar 31.000 i-au dat votul lui Mircea Geoană.
De aici şi speculaţiile opoziţiei, potrivit cărora, votul din străinătate ar favoriza candidaţii PDL.
Opoziţia acuză faptul că ministrul Baconschi popularizează deja votul prin corespondenţă în rândul românilor din străinătate, deşi proiectul de lege nu este încă adoptat.
Ministrul nu pare, însă, deranjat de acuzaţiile opoziţiei şi înfiinţează chiar un site destinat votului prin corespondenţă.
Opoziţia acuză direct "furtul de voturi din străinătate"
Social democraţii acuză PDL că, prin proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, nu urmăreşte decât să îşi asigure voturi.
Vicepreşedintele Departamentului pentru politică externă al PSD, Adrian Dobre, afirmă că proiectul PDL nu respectă principiul transparenţei şi al securităţii alegerilor.
"Reiterăm din nou poziţia conform căreia USL nu se opune votului prin corespondenţă, dar îşi doreşte un proiect de lege care să expună corect opţiunea alegătorilor din străinătate. Nu vrem să asistăm la crearea acestui cadru legislativ prin care, practic, PDL îşi asigură un milion de voturi de la românii din diaspora, pentru că prin acest proiect de lege, practic, PDL exclude orice control sau monitorizare din partea opoziţiei sau a societăţii civile", a spus Dobre.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat chiar premierului Emil Boc să-l destituie pe ministrul de externe al României, Teodor Baconschi, pentru introducerea votului prin corespondenţă.
"Motivul pentru care îi cer oficial primului ministru să îl destituie pe domnul Baconschi este acela că, în calitatea sa de ministru de externe, care nu încetează pe parcursul unei reuniuni de partid, domnia sa ne-a spus tuturor, a afirmat public ceea ce ştiam sau unii doar bănuiau, şi anume că proiectul de lege privitor la introducerea votului prin corespondenţă este gândit şi se urmăreşte a fi adoptat ca un instrument pentru a procura fraudulos voturi pentru Partidul Democrat Liberal", a declarat Crin Antonescu.
Prin urmare, PSD şi PNL nu vor vota proiectul de lege privind votul prin corespondenţă.
PDL, singurul susţinător al votului prin corespondenţă
Partidul Democrat Liberal nu are, deocamdată, nici susţinerea partenerilor de guvernare pentru votul prin corespondenţă.
Pentru UDMR, acest tip de vot nu este deloc avantajos.
Uniunea se bazează, în principal, pe bazinul electoral constituit din comunitatea maghiară din România,
astfel că nu are, practic, avantaje directe din votul prin corespondenţă.
Uniunea susţine alte modificări la Legea electorală, cea mai importantă fiind coborârea pragului electoral de la 5 la 3 la sută. Şi asta pentru că au mai apărut două partide ale comunităţii maghiare pe scena politică şi au toate şansele să ia din voturile tradiţionale.
UDMR poate însă se se prevaleze de votul prin corespondenţă pentru a juca o carte importantă în coaliţie. Reprezentanţii Uniunii pot condiţiona susţinerea votului prin corespondenţă de coborârea pragului electoral de acces în Parlament.
PDL se gândeşte deja la termenii înţelegerii cu UDMR.
Ministrul Baconschi a recunoscut că se lucrează la proiectul unei noi legi electorale care să corecteze erorile actualei legi şi a apreciat că se poate ajunge la o înţelegere cu UDMR, dacă legea votului prin corespondenţă va fi negociată la pachet cu proiectul unei noi legi electorale.
Dincolo de aceste negocieri de culise, un lucru este cert.
PDL vrea să introducă acest proiect de lege în Parlament în toamna lui 2011, astfel încât el să devină funcţional pentru alegerile din 2012.
Dacă găseşte susţinere pentru acest proiect, românii din străinătate ar putea vota prin corespondenţă la alegerile de la anul, fie că acestea vor fi comasate, aşa cum doreşte coaliţia, sau diferenţiate aşa cum este în prezent - alegeri locale în primăvară şi alegeri parlamentare în toamnă.