Video - Obiectivul opoziţiei este "intrarea României în derapaj"
Preşedintele României, Traian Băsescu a declarat că Opoziţia are ca obiectiv intrarea României în derapaj prin faptul că întârzie adoptarea legilor cerute de Fondul Monetar Internaţional.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Decembrie 2010, 13:56
Şeful statului a spus, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, că moţiunile de cenzură înaintate de opoziţie la Legile salarizării unitare, pot întârzia adoptarea legilor cerute de FMI, existând astfel riscul ca România să intre într-un derapaj.
"Am observat faptul cã vor depune douã moţiuni de cenzurã - perfect democratic! Ceea ce..prin progrãmãrile care s-au fãcut, împingerea asumãrii rãspunderii pe Legea salarizãrii la douã sãptãmâni de la solicitarea Guvernului, prin acţiunile prezente nu indicã decât faptul cã obiectivul, pe care-l intuiam mai demult, obiectivul opoziţiei este intrarea României în derapaj", a spus preşedintele.
El a adăugat că în spatele acţiunilor opoziţiei se află oameni de afaceri precum Sorin Ovidiu Vântu sau Dan Voiculescu, care pot să-şi refacă averile măcinate de criză, doar dacă România intră într-un derapaj.
Preşedintele a spus că a cerut partidelor, inclusiv PSD, adoptarea legilor necesare încheierii acordului cu FMI până la sfârşitul anului, astfel încât România să nu rateze următoarea tranşă din acordul cu FMI, care ar trebui să vină în ianuarie.
"Eu nu am cerut partidelor decât tuturor, inclusiv PSD-ului cele două legi necesare închiderii obligaţiilor din acordul cu Fondul, Legea salarizării şi Legea bugetului de stat să treacă în timp util - asta e tot ce am cerut! Până la 31 decembrie! România trebuia să încaseze această tranşă în luna decembrie!", a spus preşedintele.
România riscă să intre "în zodia derapajului"
Preşedintele a avertizat că dacă România ratează următoarea tranşă de împrumut din ianuarie , intră în derapaj.
"S-a amânat tranşa de la Uniunea Europeană, de 1,2 miliarde, pentru ianuarie, şi tranşa de la Fondul Monetar Internaţional, de 900 de milioane, tot pentru ianuarie. Fondul Monetar Internaţional are boardul pe data de 7. Dacă România ratează şi acest board, este clară eticheta de program deraiat. Şi atunci intrăm într-o altă zodie - în zodia derapajului. Iar lucrurile ne erau la îndemână, sau ne sunt, încă, la îndemână, să trecem cele două legi", a menţionat şeful statului.
"Votul în cazul Ridzi o aşează pe aceasta în categoria Năstase"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Radio România Actualităţi, că respingerea cererilor justiţiei în cazul Ridzi reprezintă o abordare care face foarte mult rău fostului ministru, pentru că o aşează în categoria Adrian Năstase, dar şi PDL, pentru că îl aşează în categoria PSD.
"A fost subiect de discuţie la întâlnirea din alianţă. Eu pot să înţeleg, pentru că nici eu nu sunt construit din piatră sau din oţel, sunt om şi eu ca oricare, opţiunea sentimentală a colegilor - Monica Ridzi după ce s-a aprobat, pentru că există aprobarea pentru urmărirea penală... Este un dosar în plină desfăşurare. S-a cerut o extindere pentru o inspecţie într-un calculator pe care l-ar fi folosit... Nu se pune problema că dosarul Ridzi ar fi blocat", a declarat Traian Băsescu la RRA.
El a adăugat că fostul ministru al Tineretului şi Sportului are probleme de sănătate şi de familie.
"Am discutat şi la întâlnirea cu partidele din coaliţie. După ce a început ancheta penală, Monica Ridzi a avut o naştere, un copil cu deficienţe, stă în spital pentru o boală extrem de gravă... Înteleg mai ales că este extrem de nejustificată această extindere, atât timp cât seful IT este în anchetă şi au suspectat un interes al procurorului. Eu reproduc explicaţiile lor. Nu justifică însă slăbiciunea. Când e vorba de interesul naţional, politicianul nu poate fi sentimental", a mai spus şeful statului.
El a precizat că decizia Parlamentului îi face mult rău lui Ridzi.
"Este o abordare care face foarte mult rău şi Monicăi Ridzi, pentru că o aşează în categoria Adrian Năstase, PDL, pentru că îl aşează în categoria PSD şi face şi foarte mult rău României, pentru că a readus Parlamentul în vizorul instituţiilor care nu au voinţă politică în lupta împotriva corupţiei. Nu poţi să explici la Bruxelles că a fost o abordare sentimentală", a spus Băsescu.
Plenul Camerei a respins, marţi, cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul Ridzi, cu 110 voturi "împotrivă", 109 voturi "pentru" şi trei abţineri, precum şi cererea de extindere a cercetării penale, cu 109 voturi "împotrivă", 99 voturi "pentru" şi 14 abţineri.
Deputatul PDL, fost ministru al Tineretului şi Sporturilor, Monica Iacob Ridzi, a cerut, marţi, plenului Camerei Deputaţilor, să ţină cont de votul Comisiei juridice, care a votat împotriva adoptării cererilor DNA privind încuviinţarea percheziţiei informatice şi extinderea urmăririi penale.