Victor Ponta: Scăderea PIB, cauzată de seceta din agricultură
Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al treilea din acest an, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior 2012. Premierul susţine că această scădere este cauzată de secetă.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Noiembrie 2012, 12:30
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Târgu-Jiu, că scăderea Produsului Intern Brut cu 0,5 % în trimestrul al treilea a fost cauzată de seceta din această vară din agricultură.
"După cum ştiaţi foarte bine şi după cum am discutat şi cu Fondul Monetar Internaţional, a apărut impactul secetei din vară, din agricultură. Am avut tot timpul în calcul acest lucru, nu e vina nici a fostului guvern, nu e vina nici a actualului guvern, a fost un an foarte rău pentru agricultură, şi din acest motiv, la toate rectificările bugetare, inclusiv la ultima, tot ce am avut aşa surplus am dus către agricultură, tocmai pentru că ştiam impactul verii şi impactul secetei, o secetă pe care nu ştiu dacă a mai avut-o România în ultimii 30-40 de ani, atât de dură", a menţionat, joi, Victor Ponta.
Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al treilea din acest an, în termeni reali, cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior 2012 (date ajustate sezonier), conform primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.
În primele nouă luni din 2012, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2011.
Zona Euro, în recesiune
Zona euro a intrat oficial în recesiune, potrivit datelor făcute publice de Oficiul European de statistică, EUROSTAT.
Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,1 la sută, după ce în trimestrul doi a avut un recul de 0,2 la sută.
Doar economia Germaniei a înregistrat o uşoară creştere de 0,2 doi la sută, totuşi se constată o încetinire a ritmului, comparativ cu primele două trimestre ale anului.
Produsul Intern Brut al celei mai puternice economii europene a avut o creştere de 0,5 la sută în trimestrul unu, şi 0,3 la sută în trimestrul doi.
În schimb, economia Franţei a avut o scădere de 0,2 la sută, după ce în primele două trimestre a stagnat. Spania rămâne în recesiune, după ce PIB-ul său a scăzut din nou cu 0,3 la sută.
La fel şi Italia, a cărei economie s-a contractat cu 0,2 la sută, însă această veste este totuşi una bună, pentru că se antica o scădere de pană la 0,5 la sută a PIB-ului.
Vasilescu (BNR): Ne aşteptăm anul acesta la o creştere economică între 0,5 şi 1%
Banca Naţională a României (BNR) se aşteaptă, în acest an, la o creştere a Produsului Intern Brut între 0,5% şi 1%, a declarat, joi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Agerpres.
"Datele exacte privind influenţele unor domenii din economie asupra acestui rezultat al PIB le vom avea abia în 6 decembrie. Sunt milioane şi milioane de calcule, de experţi care lucrează cu zeci de calculatoare din toată Europa. De fapt, acum datele PIB se transmit în aceeaşi zi în toată Uniunea Europeană", a spus Vasilescu.
Întrebat dacă se aşteaptă la o creştere a cererii agregate în trimestrul 4, acesta a spus că în T4 întotdeauna a fost un salt în acest domeniu, "mai ales pe partea de consum, pentru că în T4 sunt două sărbători ale românilor, Crăciunul şi Anul nou, şi extazul cumpărăturilor din trimestrul 4, toate astea au adus un plus de PIB".
Nici în Europa nu s-au înregistrat performanţe economice în trimestrul al treilea al acestui an, multe dintre ţările dezvoltate ale Uniunii fie au stagnat, fie chiar au înregistrat scăderi ale Produsului Intern Brut. Cu detalii, Daniela Coman: