Victor Ponta, către Radu Stroe: Codul Rutier să fie mai dur
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de interne, Radu Stroe, să propună un Cod Rutier mai dur, adaptat realităţilor din România şi i-a precizat că sunt prea multe accidente rutiere şi prea puţini plătitori de amenzi.
Articol de Flori Doman, 18 Septembrie 2013, 16:49
Şeful Guvernului, Victor Ponta, i-a cerut, miercuri, în şedinţa de guvern, ministrului de Interne, Radu Stroe, ca la definitivarea noului Cod Rutier, aflat în dezbatere publică, să ţină cont mai ales de numărul prea mare al deceselor în accidente şi amenzilor neplătite, ministrul spunând însă că a "atenuat" din sancţiuni inclusiv după emisiuni TV.
"Să ţineţi cont de toate opiniile, dar cel mai mult vă rog să ţineţi cont de realitate: avem mult prea mulţi oameni care mor pe străzi în accidente rutiere, mult prea mulţi oameni care nu plătesc amenzi - noi le dăm amenzile şi ei le aruncă la coş, că nu păţesc nimic - prea multe vieţi pe care am putea să le salvăm. O să fim impopulari pentru o parte dintre cei care sunt supuşi unei legislaţii mult mai dure, dar cred că suntem din nou într-un moment, ca şi în alte zone, în care trebuie să luăm decizii. Continuaţi dezbaterea, îndreptaţi ce este de îndreptat, dar nu vă înmuiaţi", i-a spus Ponta ministrului.
În replică, ministrul de interne, Radu Stroe, a declarat că în noul Cod Rutier se vor regăsi multe dintre sugestiile făcute de specialişti şi de societatea civilă, sugestii care să ţină seama de mai mulţi factori care generează problemele din trafic.
"Drumurile au şi ele partea lor de 18-23-25%, cât s-au făcut nişte statistici; restul este alcool, este viteză, conducere fără carnet. Conducătorii auto nu conştientizează faptul că la trecerea peste calea ferată, la schimbarea direcţiei de drum trebuie să ia anumite măsuri. Nu ştiu din ce motive nu o fac, dar ei vor trebui să fie determinaţi să o facă", a spus Stroe.
Noul Cod Rutier, aflat în dezbatere publică, va fi adoptat de Executiv în şedinţa de săptămâna viitoare.
Guvernul va aloca 25 de milioane de lei pentru zonele afectate de inundaţiile din Galaţi
Tot în şedinţa de miercuri, premierul Victor Ponta a mai spus, referitor la zonele afectate de inundaţii din Galaţi, că o primă evaluare a necesarului pentru susţinerea persoanelor care au avut de suferit se ridică la 25 de milioane de lei, bani care trebuie dislocaţi din alte domenii în Fondul de intervenţii în caz de urgenţă.
"Astăzi trebuie să definitivăm un prim set de măsuri de ajutorare a celor care au avut de suferit de pe urma intemperiilor din Galaţi. Înţeleg că o primă evaluare se ridică la aproximativ la 25 de milioane de lei şi o să încercăm să dislocăm din alte părţi în Fondul de intervenţii în caz de urgenţă şi cât mai rapid aceşti bani, nu în formă de numerar, ci în ce anume au nevoie autorităţile locale, materiale de construcţii, diverse alte lucruri, să ajungă cât mai repede la oamenii respectivi", a spus Ponta.
Premierul a precizat însă că există o lege care îi obligă pe proprietari să îşi facă o asigurare minimă, iar Guvernul trebuie să intervină numai în situaţii excepţionale.
"Cred că este obligaţia noastră să intervenim în situaţii grave. Pe de altă parte, legea care prevede obligativitatea tuturor proprietarilor din această ţară de a depune o minimă asigurare este totuşi o lege bună şi nu aş vrea ca mesajul să fie: 'Nu vă faceţi asigurare, că intervine Guvernul totdeauna'. Guvernul intervine cât poate şi când sunt situaţii excepţionale", a afirmat şeful Executivului.
Victor Ponta a adăugat că va discuta cu ministrul delegat pentru ape, Lucia Varga, despre problemele structurale ale sistemului de combatere a inundaţiilor, deoarece în comunele inundate din judeţul Galaţi nu au mai fost efectuate lucrări de colmatare de pe vremea regimului comunist.