Valentin Fătuloiu, audiat la DNA în cazul dosarului de mită
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Dan Valentin Fătuloiu, a dat declaraţii în cazul presupusei mite pe care i-ar fi oferit-o omul de afaceri Cătălin Chelu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Noiembrie 2010, 13:53
Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Dan Valentin Fătuloiu s-a prezentat, sâmbătă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu dosarul în care patru persoane, printre care şi omul de afaceri Cătălin Chelu, au fost reţinute.
Valentin Fătuloiu a fost şi vineri seară, la DNA, pentru a da declaraţii în cazul presupusei mite pe care i-ar fi oferit-o omul de afaceri Cătălin Chelu.
În acest dosar au fost reţinuţi de procurorii DNA, Cătălin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea, care vor fi duşi, în cursul după-amiezii la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
Potrivit lui Dan Valentin Fătuloiu, omul de afaceri Cătălin Chelu i-ar fi oferit două vile, două maşini de lux şi 50 de mii de euro pentru a-i rezolva favorabil mai multe dosare aflate în lucru la Parchet şi DIICOT.
Dan Valentin Fătuloiu spune că a refuzat mita şi a sesizat DNA, care a intervenit şi a organizat un flagrant în timpul căruia ar fi găsit cei 50 de mii de euro.
Potrivit primelor informaţii, şi Cătălin Chelu ar fi făcut un autodenunţ în legătură cu această tentativă de mită.
Flagrant al Direcţiei Naţionale Anticorupţie
DNA a organizat, vineri, un flagrant delict în cazul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, după ce ar fi încercat să îi ofere mită 50.000 de euro lui Fătuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT.
Gabriel Constantinescu şi Antonel Bunu, apropiaţi ai omului de afaceri Cătălin Chelu şi asociaţi în firme alături de acesta, au fost prinşi alături de Chelu în urma flagrantului delict din faţa sediului MAI. Cei doi ar fi venit, vineri, împreună cu Chelu pentru a-i oferi mită lui Fătuloiu.
Cătălin Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă, iar Ştefan Badea este acuzat că i-ar fi facilitat intrarea lui Chelu la Fătuloiu, a spus avocatul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, Ioana Ionescu.
Avocatul a arătat că Chelu a declarat în faţa procurorilor că nu i-a dat bani lui Fătuloiu şi că nu era speriat de dosarele în care este vizat. Chelu le-a mai spus procurorilor că orice afacerist mai important din România are astfel de dosare şi că, în opinia sa, acest caz nu este decât o făcătură, în încercarea "decapitării" societăţii Alprom, unde el este acţionar majoritar, împreună cu alte două persoane din cele reţinute.
Întrebat în legătură cu flagrantul, avocatul a spus că Chelu ar fi fost în biroul chestorului Dan Valentin Fătuloiu, iar omul de afaceri a fos apoi condus de acesta la maşina sa, după plecarea secretarului de stat fiind momentul în care au intervenit anchetatorii.
În acest dosar a mai făcut denunţ şi fiul lui Dan Valentin Fătuloiu.
Secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu a declarat, vineri seară, înainte de a pleca de la MAI la Direcţia Naţională Anticorupţie, că cel care a vrut să îi dea mită a venit la el în birou.
Fătuloiu nu a făcut precizări în legătură cu mita pe care i-ar fi oferit-o Cătălin Chelu, el spunând doar că mituitorul "a venit în birou".
"Mituitorii au fost prinşi în flagrant de DNA", a declarat pentru Gândul chestorul Fătuloiu, precizând că aceştia voiau să rezolve nişte dosare şi i-au oferit "două case, două maşini şi 50 de mii de euro".
"Cazul este de competenţa DNA"
Ministrul de interne Traian Igaş nu a dorit să comenteze nimic despre cazul Cătălin Chelu, limitându-se să precizeze că rezolvarea lui este de competenţa DNA şi nu a ministerului pe care îl conduce.
Aflat în vizită la Zalău, Igaş a subliniat însă importanţa luptei împotriva evaziunii fiscale.
"Sunt foarte interesat de ceea ce se întâmplă în eradicarea traficului de ţigări, traficului de alcool şi traficului cu cereale. Ştim că aici se ascunde o mare parte din evaziunea fiscală, ştim că dacă vom recupera parte din această economie putem la un moment dat să ne permitem, prin colectarea unor sume importante la bugetul de stat, să creştem salariile tuturor angajaţilor", a spus Igaş.