USL, primul pe buletinele de vot în sectoarele Bucureştiului
USL va ocupa prima poziţie pe buletinele de vot, pentru sectoarele Capitalei, la alegerile locale din 10 iunie, urmat de cei de la UDMR, UNPR şi PDL, potrivit tragerii la sorţi făcute, joi, de preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţi 42.
Articol de Flori Doman, 10 Mai 2012, 17:27
Uniunea Social Liberală va fi urmată, atât pentru funcţia de primar de sector, cât şi pentru funcţia de consilier local, de candidaţii Uniunii Democrate Maghiare din România, ai Uniunii Naţionale pentru Progresul României, ultimul loc rezervat partidelor politice parlamentare fiind ocupat, potrivit tragerii la sorţi, de candidaţii Partidului Democrat Liberal.
Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea administraţiei publice locale, următoarele poziţii vor fi ocupate, pe buletinele de vot, de candidaţii şi listele de candidaţi propuşi de partidele politice neparlamentare, în ordinea stabilită prin tragerile la sorţi făcute de către birourile electorale de circumscripţie ale celor şase sectoare, informează Mediafax.
În urma tragerii la sorţi, în sectorul 1, lista de candidaţi pentru primăria de sector va fi deschisă de candidatul USL, Andrei Ioan Chiliman, acesta fiind urmat de candidatul UDMR, Denes Aron, de candidatul UNPR, Gheorghiţă Liviu Goncea, şi de candidatul PDL, Theodor Paleologu.
La sectorul 2, prima poziţie pe buletinul de vot îi revine lui Dragoş Vasile Frumosu - USL, urmat de Neculai Onţanu - UNPR şi de Cătălin Lucian Iliescu - PDL.
Deşi îi revenea locul trei pe buletin, UDMR nu a propus candidat pentru primăria acestui sector.
Pe buletinele de vot pentru Primăria sectorului 3 vor fi înscrişi, în ordinea tragerii la sorţi: Robert Sorin Negoiţă - USL, Marton Illyes - Uniunea Democrată Maghiară din România, Iulian Popescu - UNPR şi Liviu Negoiţă - PDL.
În buletinul pentru alegerea primarului sectorului 4, primul pe listă va fi Cristian Popescu Piedone - USL, urmat de Răzvan Valentin Costache - UNPR şi Sulfina Barbu - PDL.
Nici în acest sector UDMR, căreia îi revenea locul trei pe buletin, nu are candidat.
La sectorul 5, prima poziţie pe buletin va fi ocupată de Marian Daniel Vanghelie - USL, următoarele nume care vor fi tipărite pe buletinele de vot fiind cele ale lui Baniay Attila Alexandru - UDMR, Corin Romanescu - UNPR şi Mihai Atănăsoaei - PDL.
Buletinele de vot pentru alegerea primarului sectorului 6 vor fi deschise cu candidatul Rareş Mănescu Şerban - USL, urmat de Bencze Josef - UDMR, Constantin Tomescu - UNPR şi Cristian Constantin Poteraş - PDL.
Ce prevede legea electorală?
Legea electorală prevede că, pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot care cuprind liste de candidaţi sau candidaţi independenţi pentru consilieri, pentru primari, în prima etapă, listele depuse de partidele politice parlamentare, alianţele politice sau electorale care conţin cel puţin un partid parlamentar se înscriu în patrulaterele buletinului de vot în ordinea rezultată din tragerea la sorţi efectuată de preşedintele biroului electoral de circumscripţie al municipiului Bucureşti.
Ordinea astfel stabilită este valabilă pentru toate circumscripţiile electorale din municipiul Bucureşti.
În etapa a doua, listele depuse de partidele politice neparlamentare, alianţele politice şi alianţele electorale ale acestora se imprimă în următoarele patrulatere ale buletinului de vot, în ordinea rezultată din tragerea la sorţi efectuată de preşedintele biroului electoral de circumscripţie de sector al municipiului Bucureşti.
Potrivit prevederilor legale, pentru fiecare candidat independent, inclusiv pentru candidaţii independenţi la funcţia de primar, se imprimă un patrulater distinct în partea finală a buletinului de vot, în ordinea înregistrării candidaturilor.
Tragerea la sorţi s-a făcut în prezenţa reprezentanţilor partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care depun liste de candidaţi.
Campania electorală pentru alegerile locale va începe pe 11 mai şi se va încheia pe 7 iunie, la ora 24.00.
Românii îşi aleg, la 10 iunie, primarii, consilierii locali, preşedinţii consiliilor judeţene şi consilierii judeţeni. Aceştia au timp, o lună, cât ţine campania, să convingă electoratul să le acorde votul.