USL a depus moţiunea de cenzură
Uniunea Social Liberală a depus moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.
Articol de Flori Doman, 18 Aprilie 2012, 17:50
Liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a depus miercuri, în numele USL, moţiunea de cenzură cu titlul "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!", la Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Potrivit lui Mircea Duşa, moţiunea de cenzură este semnată de 116 parlamentari, numărul minim necesar pentru iniţierea acestui demers.
Documentul are 15 pagini şi este structurat pe trei capitole.
"În primul capitol criticăm modul în care Guvernul gestionează resursele ţării, modul în care încearcă în ghilimele spus fraudulos să vândă averea ţării, puţină, care a mai rămas. Nu spune nimeni că nu trebuie valorificate resursele ţării, dar valorificate la preţuri care să aducă venituri României, nu la preţuri pe degeaba. În al doilea capitol criticăm modul în care s-au alocat banii pentru primăriile USL", a afirmat Duşa.
Conform liderului PSD de la Camera Deputaţilor, al treilea capitol tratează problema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.
"UDMR a pus pumnul în gură PDL şi i-au forţat să adopte acea hotărâre privind reorganizarea Facultăţii de Medicină de la Târgu-Mureş şi, în principiu, să încalce acel element esenţial din Constituţie care se referă la autonomia universitară", a precizat social-democratul.
De asemenea, a mai spus că, "strict matematic", mai sunt necesare "vreo 14 voturi" pentru ca moţiunea de cenzură să treacă.
Totodată, a susţinut că Puterea nu mai are majoritate în Parlament.
"Eu cred că cei de la putere nu mai au majoritate în Parlament. Aţi văzut şi astăzi că parlamentarii de la USL, deputaţii în primul rând, erau aproape 90% sau chiar mai mulţi prezenţi, iar cei de la putere chiuleau, erau acasă, mai sărbătoreau şi a treia zi de Paşti", a mai spus Duşa.
Liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor a precizat că un calendar al prezentării, dezbaterii şi votării moţiunii urmează să fie stabilit de Birourile Permanente reunite care ar trebui convocate în zilele următoare.
Despre posibilitatea ca Opoziţia să mai găsească alţi 116 parlamentari care în iunie să mai semneze pentru o altă moţiune, deputatul PSD şi-a exprimat opinia că acestea ar putea veni chiar de la deputaţii care pleacă de la PDL.
"Dacă plecările acestea sunt numeroase, aşa cum s-a întâmplat în ultimele zile, s-ar putea ca cele 10 semnături, de care mai avem nevoie pentru a depune o nouă moţiune, să le avem de la parlamentarii care pleacă de la PDL sau care nu mai vor să aibă în faţă PDL. Şi mulţi nu mai vor, vedeţi că în judeţe nu mai există PDL, sunt tot felul de asociaţii ale fluieraşilor, ale căluşarilor din Dolj, ale fluieraşilor din Dâmboviţa, ale inimilor neprihănite din Brăila şi din altă parte. În teritoriu vedeţi că PDL nu mai e", a adăugat el.
Camera Deputaţilor şi Senatul pot retrage încrederea acordată Guvernului
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
Totodată, moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Legea fundamentală mai prevede că dacă aceasta a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.