UPDATE Procurorul din dosarul "ICA", Emilian Eva, sub control judiciar
Procurorii DNA au decis instituirea măsurii de control judiciar în cazul procurorului Emilian Eva.
Articol de Politica Romaneasca, 25 Iunie 2015, 14:21
UPDATE Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 26.06.2015 şi până la data de 24.08.2015, inclusiv, faţă de inculpatul EVA EMILIAN procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
Acţiunea are loc într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi în legătură cu protejarea patrimoniului cultural naţional comise în perioada 2011-2015.
Potrivit unor surse judiciare, procurorul Emilian Eva ar fi implicat în acest dosar pentru că în intervalul noiembrie 2014-iunie 2015 ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.
Procurorul le-ar fi tranzacţionat direct sau prin intermediari, bunurile respective fiind prezentate drept autentice, deşi despre o parte din acestea existau date că sunt false.
Emilian Eva este procurorul care a instrumentat printre altele dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare în care Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, precizează redactorul nostru, Mădălina Verman.
Amintim că pe 8 august 2014, în Dosarul "ICA" au condamnaţi, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă 12 inculpaţi, şapte dintre ei au primit condamnări cu executare. Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare.
Acuzațiile DNA
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare şi un prejudiciu de 60 de milioane euro.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.