UPDATE CCR a respins toate contestaţiile privind primul tur de scrutin
Curtea Constituţională a României a respins toate cele 12 contestaţii depuse pentru anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale.
Articol de Mădălina Verman, 05 Noiembrie 2014, 07:28
Deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi.
Judecătorii CCR au respins 11 contestaţii ca inadmisibile pentru că numai candidaţii sau partidele care i-au propus pot să facă sesizare, iar cealaltă, respectiv a candidatului independent Gheorghe Funar, ca neîntemeiată pentru că motivele invocate nu sunt de natură a determina schimbarea ordinii pe liste.
CCR se va întruni şi joi pentru a dezbate alte contestaţii.
Până miercuri la prânz, CCR a mai primit alte şapte sesizări, precizează redactorul RRA.
Potrivit oficialilor CCR, au fost depuse 12 contestaţii până marţi, în jurul orei 16,00.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat marţi că CCR a primit o sesizare prin care se solicită verificarea modului în care au fost organizate alegerile prezidenţiale în străinătate.
El a precizat că este vorba de o sesizare care a fost adresată nu numai Curţii Constituţionale, ci mai multor instituţii ale statului.
"Am primit o sesizare, dar nu o cerere de anulare a scrutinului, ci doar o sesizare care a fost adresată mai multor instituţii ale statului, în care se cere să se verifice modul în care au fost organizate alegerile", a spus Zegrean.
El a adăugat că această verificare va fi făcută de Curte în limita posibilităţilor sale.
Totodată, Augustin Zegrean a anunţat că la Curtea Constituţională au venit mai multe contestaţii prin care se cere anularea alegerilor.
"Au venit cred că şapte (contestaţii - n.r.). Şi aici e o problemă, pentru că legea spune că pot face astfel de contestaţii numai cei care au candidat în alegeri sau partidele care au propus candidaţi. Deocamdată un singur candidat a depus o astfel de cerere. Toate cererile adresate cu acest obiect le vom analiza. Majoritatea le-am primit pe internet", a arătat Zegrean.
El a explicat însă că alegerile nu pot fi anulate decât în măsura în care se demonstrează că au avut loc fraude care au influenţat rezultatul.
Printre cei care au formulat contestaţii se află şi candidatul independent la prezidenţiale Gheorghe Funar, care invocă în cererea adresată pentru anularea scrutinului din 2 noiembrie faptul că nu s-ar fi asigurat egalitatea cetăţenilor în faţa legii.