UDMR vrea concediu maternal de doi ani
UDMR doreşte menţinerea perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru mame, susţine Marko Bela.
Articol de Simona Mihăescu, 07 Decembrie 2010, 17:41
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că partidul său susţine în continuare menţinerea perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi că va mai demara câteva discuţii în acest sens, întrucât ordonanţa nu a fost încă aprobată.
Liderul UDMR consideră că micşorarea cuantumului acestei indemnizaţii ar fi mult mai indicat decât varianta anunţată de primul ministru luni.
Marko Bela a mai adăugat că, din punctul său de vedere, plafonul acordat pentru mame -de 34 de milioane de lei- "este extrem de mare pentru acest moment" şi că mofificarea lui ar fi o măsură favorabilă.
Întrebat cum se mai poate modifica ordonanţa de urgenţă a Guvernului pe această lege, Marko Bela a răspuns că" Ordonanţa nu a fost aprobată". El a mai spus că se aşteapă ca miercuri să discute cu partenerii de coaliţie, găsirea unui consens în acest caz.
Guvernul a decis luni, concediu maternal cu durata de un an
Premierul Emil Boc a declarat, luni seară, că începând din 2011 durata concediului maternal va fi de un an, iar valoarea indemnizaţiei rămâne ca în prezent - plafonul minimal de 600 de lei, cel maximal de 3.400 de lei.
Părinţii care se vor întoarce mai devreme de 24 de luni la muncă, vor primi o primă de 500 de lei.
"Guvernul a luat următoarea decizie în ceea ce priveşte indemnizaţia: pentru cei care au indemnizaţia de creştere în derulare se aplică următoarele reguli: durata indemnizaţiei rămâne de doi ani, valoarea indemnizaţiei rămâne aceeaşi - minimum 600, maximum 3.400 de lei. Niciun beneficiar actual al indemnizaţiei de creştere a copilului până la doi ani nu va fi afectat", a anunţat premierul luni seară.
El a declarat că pentru cei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei de creştere a copilului începând cu 2011 durata indemnizaţiei va fi de un an, valoarea ei la fel ca şi acum, minimum 600 şi maximum 3.400 de lei, plus o primă de reîntoarcere de 500 de lei.
"Oricând părintele se întoarce la muncă, până la epuizarea celor 24 de luni, primeşte prima de reîntoarcere de 500 de lei. Toţi cei care astăzi beneficiază de indemnizaţie de creştere merg până la doi ani fără nicio excepţie. Pentru copiii care se vor naşte în 2011, de atunci valoarea indemnizaţiei va fi ca şi până acum, dar durata va fi de un an", a explicat Boc.
El a precizat că Executivul a luat respectiva decizie pentru că, pe de-o parte, să nu fie afectaţi cei care sunt în prezent în situaţia de a avea indemnizaţia de creştere a copilului în derulare, iar, pe de altă parte, pentru a pregăti în 2011 un program coerent al Guvernului pentru construcţia de creşe.
El a adăugat că până în 2011 trebuie adoptată în Parlament legislaţia cu privire la bone, să fie transformate, acolo unde este posibil, unele spitale în creşe şi trebuie să fie perfecţionată legislaţia care vizează tichetele de creşă.
"Pe parcursul anului 2011 se va crea infrastructura necesară astfel încât, începând cu anul următor, să poată exista locuri suficiente în creşă pentru copiii care vor veni acolo, în urma deciziei părinţilor de a se reîntoarce la muncă, sau la sfârşitul celor 12 luni de concediu care vizează creşterea copilului", a conchis Boc.