UDMR şi ALDE sesizează CCR în legătură cu votul prin corespondenţă
UDMR şi ALDE vor să atace la Curtea Constituţională a României proiectul privind votul prin corespondenţă.
Articol de Radio România, 29 Octombrie 2015, 14:26
Deputatul Marton Arpad a anunţat că Uniunea Democrată Maghiară din România a început deja strângerea de semnături şi aşteaptă ca şi alte partide politice să se alăture acestui demers.
El a argumentat, în cadrul emisiunii "Probleme la zi", difuzată de Radio România Actualităţi, că legea nu asigură securitatea votului.
"Legea nu are cum să garanteze ca cineva să voteze direct, secret şi fară influenţa a altei persoane, pentru că în momentul în care el sau altul în locul lui pune în plic votul nimeni nu este de faţă. Deci nu este exclus votul familial, nu este exclus să se voteze în cadrul unor grupuri de oameni, de exemplu angajaţi, sau în prezenţa angajatorului sau a şefului direct ierarihic şi care să controleze cine, cum votează sau eventual să voteze în locul lor. Nu există nici un instrument prin care cineva poate să garanteze, deci secretul votului şi faptul ca cineva să voteze direct fară a fi influenţat. În al doilea rând, mi se pare că nu se respectă nici prevederea care solicită ca să treacă un an măcar, deşi pentru introducerea unor astfel de elemente noi în legislatură Comisia de la Veneţia propune ca după adoptarea legii să fie în scrutinul următor. Dar nici un an nu trece până când primele termene de decădere intră în vigoare conform acestei legi", a afirmat la RRA, deputatul UDMR.
Şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor a anunţat că va contesta proiectul de lege privind votul prin corespondenţă la CCR.
Într-un comunicat de presă, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu afirmă că legea conţine prevederi neconstituţionale.
"Proiectul de lege privind votul prin corespondență a fost adoptat azi de către Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, într-o formă inacceptabila, din punctul de vedere al ALDE", susţine ALDE.
"Spre exemplu, Constituția României prevede la ARTICOLUL 62 urmatoarele: (1) Camera Deputaților și Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, potrivit legii electorale. Prin legea adoptata de Camera Deputaților este încălcat caracterul direct al votului, contrar prevederilor constituționale", susține ALDE.
În opinia ALDE "legea, așa cum a fost adoptată, lasă un spațiu larg fraudelor electorale și, în loc să simplifice procesul electoral, îl complică. Alegătorul va fi obligat să parcurgă o birocrație suplimentară descurajantă, care în loc să stimuleze participarea la vot, va crea și mai multe nemulțumiri decât au fost înregistrate anul trecut".
În final, ALDE anunță că va sesiza CCR.
ALDE anunță că va contesta la CCR proiectul de lege cu privire la votul prin corespondență, adoptat miercuri de Camera Deputaților. Susține că legea are prevederi neconstituționale evidente.
ALDE susține că "proiectul de lege privind votul prin corespondență a fost adoptat azi de către Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, într-o formă inacceptabila, din punctul de vedere al ALDE".
"Astfel, legea are prevederi neconstituționale evidente, asupra cărora am atras atenția din timp, dar care nu au fost corectate. Spre exemplu, Constituția României prevede la ARTICOLUL 62 urmatoarele: (1) Camera Deputaților și Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, potrivit legii electorale. Prin legea adoptata de Camera Deputaților este încălcat caracterul direct al votului, contrar prevederilor constituționale", susține ALDE.
Formațiunea politică mai susține că "legea, așa cum a fost adoptată, lasă un spațiu larg fraudelor electorale și, în loc să simplifice procesul electoral, îl complică. Alegătorul va fi obligat să parcurgă o birocrație suplimentară descurajantă, care în loc să stimuleze participarea la vot, va crea și mai multe nemulțumiri decât au fost înregistrate anul trecut". În final, ALDE anunță că va sesiza CCR.