UDMR se va implica mai mult pentru utilizarea limbii materne în administrația publică
Una dintre cele mai importante decizii luate la Congresul UDMR este continuarea şi extinderea demersului pentru apărarea drepturilor minorităţii maghiare din România.
Articol de Adrian Lungu, 14 Mai 2017, 08:42
UDMR îşi propune să se implice mai mult pentru ca limba maternă să fie utilizată în administraţia publică din localităţile cu mari comunităţi de maghiari.
La Congresul Uniunii, desfăşurat ieri, la Zalău, s-a vorbit şi despre necesitatea ca relaţiile dintre România şi Ungaria să revină la normal.
Una dintre cele mai importante decizii luate la congres este continuarea şi extinderea demersului pentru apărarea drepturilor minorităţii maghiare din România, dar şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre România şi Ungaria, atât sub aspect politic, cât şi economic.
"Este foarte important ca relaţiile dintre România şi Ungaria să fie unele de parteneriat, un parteneriat echilibrat şi de încredere. Eu spun că din păcate, în ultima vreme nu a fost aşa, dar există intenţia clară a ambelor părţi de a reveni la o relaţie de normalitate, bazată pe cooperare. Noi, cei de la UDMR, ne asumăm această responsabilitate: să facilităm procesul de a reveni la normal. O altă decizie vizează o mai mare implicare a femeilor din UDMR în activitatea politică. Aici cred că trebuie să existe un echilibru, şansele şi implicarea să fie de ambele părţi. Am atins şi aspectul privind măsurile care trebuie luate din punct de vedere legislativ pentru prevenirea şi combaterea cazurilor de violenţă domestică", a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
La rândul său, liderul UDMR Sălaj, Seres Denes, s-a referit la sloganul congresului din acest an -"Niciodată înapoi" - un slogan care se referă la unitatea maghiarilor şi la a face auzită vocea acestora nu doar în ţara noastră, ci şi în străinătate.
Congresul a cuprins şi aspecte privind atragerea de investitori în satele ardeleneşti, prin strategii de dezvoltare pe termen mediu şi lung şi acordarea de facilităţi atât pentru mediul de afaceri, cât şi tinerilor dornici de a munci în mediul rural.