Traian Băsescu susţine noul program al FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale
Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, sâmbătă, reprezentanţilor misiunii comune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că speră ca programul care începe acum să aibă acelaşi succes ca şi primul.
Articol de Simona Mihăescu, 07 Mai 2011, 16:56
Şeful statului a adăugat că este un susţinător puternic al acestui program.
Traian Băsescu a subliniat că problema principală rămâne criza economică pe care România a traversat-o.
"Problema este criza pe care tocmai am traversat-o, nu sunt foarte convins că perioada grea a trecut, însă am înţeles că nu macrostabilitatea este cheia succesului, ci performanţa economică împreună cu stabilitatea macroeconomică, de aceea insist asupra companiilor de stat în acest nou program", a arătat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a insistat, în discuţiile cu reprezentanţii misiunii, asupra menţinerii anului 2015, ca obiectiv pentru intrarea României în zona euro.
Â"Dar, mai mult sau mai puţin, este programul pe care deja am început să-l introducem în România anul trecut. (...) Din acest motiv, am insistat în discuţiile mele să menţinem, deocamdată, aderarea în 2015 la zona Euro. Vom vedea în 2014 ce evoluţii vor fi, dacă putem sau nu să îndeplinim obiectivul, dar obiectivul trebuie menţinut ca un stimulent", a opinat preşedintele.
Delegaţia FMI s-a întâlnit, vineri, cu membrii Cabinetului Boc, dar şi cu reprezentanţii UNPR
Delegaţia FMI a avut întâlniri, vineri, cu reprezentanţii
ministerelor economice,cu ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu,precum şi cu reprezentanţii UNPR.
De precizat că, potrivit declaraţiei copreşedintelui Uniunii Social Liberale, Victor Ponta, partidele din opoziţie nu au fost invitate la discuţii cu reprezentanţii FMI.
Şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks îl contrazice însă pe liderul PSD şi afirmă la rândul său, că din partea FMI au fost trimise invitaţii pentru partidele din opoziţie, dar acestea nu au fost onorate.
Unul dintre subiectele abordate, vineri, s-a referit la lista companiilor de stat care urmează să intre într-un proces de restructurare şi privatizare.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat, pentru RRA, că principalele companii care vor intra în acest proces vor rămâne în proprietatea statului.
"Este limpede că în momentul de faţă aceste companii, cele mai importante dintre ele, vor rămâne ale statului român. Companiile cheie din domeniul transporturilor, din domeniul energetic, vor rămâne companii în care statul va avea o acţiune majoritară. Dar, în acelaşi timp, aceste companii au nevoie de investiţii, aceste companii au nevoie de resurse, de capital ca să poată să-şi îmbunătăţească activitatea, să poată să creeze, dacă vreţi, o eficienţă mai mare a lor. De aceea probabil că multe dintre ele se vor gândi ca pachete de acţiuni minoritare sau anumite procentaje din ele să fie vândute către investitori străini. Şi există cerere pentru aşa ceva", a susţinut Mihai Tănăsescu.
Delegaţia Fondului se află, la Bucureşti, din data de 27 aprilie, pentru prima evaluare a noului acord stand-by de tip preventiv încheiat cu România, concluziile urmând să fie prezentate, luni, 9 mai, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul BNR.