Teodor Baconschi: Postarea a fost o greşeală pentru care am plătit
Teodor Baconschi a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că postarea de pe blogul său în urma căreia a fost demis din funcţie "a fost o greşeală" şi că a "plătit" pentru ea.
Articol de Alina Dobrinescu, 24 Ianuarie 2012, 17:48
Teodor Baconschi a declarat, marţi, că postarea de pe blogul său în care spunea că alegerea o va face "România care munceşte", nu "mahalaua violentă şi ineptă încolonată", referindu-se la protestele antiprezidenţiale şi antiguvernamentale din ultimele zile din Capitală şi din ţară a fost o "greşeală" pentru care a "plătit".
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a fost revocat din funcţie, luni, de către premierul Emil Boc, motivul invocat fiind afirmaţiile acestuia la adresa protestatarilor.
Întrebat de jurnalişti cum a fost întâlnirea pe care a avut-o marţi cu preşedintele Traian Băsescu, Teodor Baconschi a răspuns că a fost "îndelungată, foarte călduroasă. Preşedintele m-a întâmpinat cu multă energie", adăugând că şeful statului nu i-a reproşat nimic.
El a adăugat că a discutat cu şeful statului subiecte legate de viitorul României şi de viitorul politicii româneşti.
"Singurul punct nefinalizat ca ministru de externe este cel legat de Schengen"
Legat de mandatul său la conducerea MAE, Baconschi a precizat că singurul "punct nefinalizat" este cel legat de Schengen, unde este vorba despre opoziţia singulară a Olandei.
Parlamentul olandez are o "majoritate cu geometrie variabilă şi e datoria noastră să obţinem susţinerea acolo, cu argumentele Tratatului de aderare, în special după publicarea raportului intermeediar pe justiţie, în luna februarie", a mai spus Baconschi.
Teodor Baconschi şi-a prezentat bilanţul mandatului de ministru, de la numirea în funcţie, în decembrie 2009, până acum.
El a spus că a reuşit, în cel mai dificil context internaţional posibil, să "dirijeze nava diplomaţiei", evitând derapajele care puteau să se producă, iar experienţa sa, de 15 ani, în diplomaţie, precum şi colaborarea cu ambasadele şi consulatele l-au ajutat să-şi ducă la bun sfârşit mandatul public.
El a vorbit despre faptul că deşi la final de 2009, relaţia cu Italia era foarte tensionată, s-a reuşit acum ca Italia să fie prima ţară care a renunţat complet la restricţiile impuse muncitorilor români şi care a recunoscut statutul oficial al Bisercii Ortodoxe Române în această ţară.
Baconschi a amintit de îmbunătăţirea relaţiilor cu Germania, vizita cancelarului Angela Merkel la Bucureşti şi a preşedintelui Băsescu la Berlin; readucerea relaţiilor cu Franţa pe un făgaş normal, după momentul tensionat din 2010, cauzat de problemele infracţionale; dialogul excelent cu Marea Britanie; parteneriatul cu Turcia, vizita ministrului turc de Externe în România şi a celui român în Turcia, la reuniunea anuală a ambasadorilor; intensificarea relaţiilor cu Republica Moldova şi Ucraina.
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a fost propus de premierul Emil Boc ca ministru al afacerilor externe.
Premierul Emil Boc a înaintat marţi preşedintelui Traian Băsescu propunerea de numire a lui Cristian Diaconescu în funcţia de ministru al afacerilor externe, iar preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat Decretul.